Een lose-lose situatie voor de Republikeinen.

Polarisatie heeft zijn voordelen. Geen enkele Republikein, noch in het Huis, noch in de Senaat, stemde voor Bidens 1.900 miljard stimuleringsplan. Biden en zijn team gaan ermee de boer ook, wetend dat meer dan zestig procent van de Amerikanen het een prima plan vindt.

De scheve stemverhouding kan nooit goed uitpakken voor die Republikeinen. Stel, alles gaat mis, de inflatie loopt op, de economie raakt oververhit. Reken maar dat ze dan roepen dat ze het altijd wel geweten hebben en ervoor waarschuwden. Maar ja, als het mis gaat dan maakt dat weinig meer uit want krijgen Biden en de Democraten het sowieso voor hun kiezen.

Gaat het goed, niet alleen macro economisch maar vooral wat betreft de impact op ongelijkheid en onrechtvaardigheid in de Amerikaanse samenleving, dan kan geen enkele Republikein enig krediet claimen. Zo gezien heeft Biden een no-lose strategie gekozen om een beleid erdoor te drukken dat Amerika verandert en dat samen met de Republikeinen niet mogelijk was geweest. No-lose voor Biden, lose-lose voor McConnell.

Alle geleuter over samenwerking, elkaar de hand toereiken, is niet meer dan dat. Er was nooit een kans dat de Republikeinen hieraan zouden meewerken. Ze zullen dan ook geen enkel krediet krijgen en kunnen enkel hopen dat alles misgaat. Enkel roepen dat het misgaat is niet voldoende.

Ondertussen hebben al vijf Republikeinse senatoren laten weten dat zij in 2022 niet meer meedoen, in de meeste gevallen omdat ze geen zin hebben in het Trump-klimaat te moeten opereren. Gegeven het feit dat zittende politici altijd een voordeel hebben, is dat goed voor de Democraten. Ook goed is dat Trump, aandacht verslaafd als altijd, zich met de selectie van de Republikeinse kandidaten zal bemoeien. Ik kan me geen mooier scenario voorstellen.

Roy Blunt van Missouri (de staat van met terroristen heulende vuistjesschudder Josh Hawley) was de meest recente Republikeinse afvaller. Tranen zijn niet nodig, hij deed meestal braaf wat McConnell en de Trump hielenlikkers van hem wilden, de afgelopen jaren maar was een van de weinigen die probeerde samen te werken. Blunt is echter een goed voorbeeld van iemand die door de Trump partij zodanig gecorrumpeerd werd dat hij er zelf niet meer mee overweg kon.

De mogelijke Republikeinse kandidaat in Missouri is oud gouverneur Greitens, die in 2018 ontslag nam nadat hij betrokken was bij de chantage van een vrouw met wie hij een buitenechtelijke verhouding had. Hij werd nooit veroordeeld, de aanklacht verviel. Greitens likt zich sindsdien in bij de Trumpies. Hij is een heerlijke tegenstander voor een Democraat.