Wall Street neemt de Republikeinen over

Terwijl we gekluisterd zaten aan het beeld en geluid van Comey, stemde het Republikeinse Congres vorige week voor de terugtrekking van Dodd-Frank, de magere beperking van de financiële industrie na de crisis die ze in 2008 veroorzaakten. De opnieuw Orwelliaans getitelde Choice Act haalt precies die dingen weg die hopelijk een herhaling van de 2008 ramp zouden beperken. Klik hier voor meer gedetailleerd dan ik u hier wil bieden.

Het is natuurlijk niet verrassend dat een regering die vol zit met incompetente idioten en Wall Street types de Republikeinen in het Congres, geleid door de politicus-zonder-principes Paul Ryan, de beperkingen op het bankwezen opheft. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Senaat de zestig stemmen heeft om de Choice Act als geheel door te voeren, maar het lijkt erop dat de ontmanteling van allerlei regulerende instanties wel degelijk door kan gaan.

De bottom line is simpel. Terwijl voor de gemiddelde burger de crisis van 2008 nog lang niet is verwerkt, waren de banken in 2010 alweer druk bezig hun inkomsten en de inkomens van hun bazen te verhogen. De volgende stap was te claimen dat de maatregelen die nodig waren om de financiële wereld te redden eigenlijk overbodig waren en dat enige regulering zoals in Dodd-Frank dus achterwege kon blijven, om te zetten in het opheffen van die regulering. Daar staan we nu. Het wachten is op de volgende crisis.