Waarom wil Warren nog steeds een impeachment?

De hoorzittingen met Mueller hebben weinig nieuws opgeleverd maar desondanks roept Elizabeth Warren opnieuw op om de staatsrechtelijke plicht te doen en een impeachmentprocedure tegen Trump te beginnen.

Wat bezielt haar? Ik denk dat ze oprecht is in haar verlangen om het systeem behoorlijk te laten werken maar ze weet net zo goed als ieder ander dat een impeachment niet zal plaatsvinden. Waarom dan toch blijven oproepen?

Ik vermoed dat dit de reden is: ze meent het echt. En, ze is ook politica, ze weet dat als er geen impeachment komt ze kan blijven zeggen dat het gerechtvaardigd was. Het hoeft haar niet per se schade te doen in de campagne van 2020, kan zelfs het voordeel van een principiële stellingname opleveren.

Komt er wel een impeachment dan kan Warren stellen dat zij daartoe heeft opgeroepen. 

En komt er een impeachmentprocedure die vastloopt dan lijden alle Democraten schade.

Zo gezien, cynisch misschien of veeleer realistisch, is er geen down side aan haar oproep.

By the way, de Mueller hearing liet opnieuw zien dat de Republikeinen (en Fox News) wel heel erg goed zijn in het spinnen. Binnen een uur was Mueller weggezet als een ramp. Het deed erg denken aan de interventie van Trumps persoonlijke jurist, de minister van Justitie Barr, die voor iedereen handzaam het rapport samenvatte voordat iemand het kon lezen: niets aan de hand. Het is wel knap hoe ze dat doen.