De onthutsende hypocrisie van Republikeins begrotingsbeleid.

Het hoofd van de Bush-Cheney bende die ooit de VS runde, vicepresident Dick Cheney, zei eens met verbijsterend inzicht in de dagelijkse werkelijkheid: ‘Deficits don’t matter’.

Wat hij bedoelde is dat tekorten alleen belangrijk zijn als ze plaatsvinden onder Democratische presidenten. In de praktijk worden ze altijd veroorzaakt door Republikeinen, hetzij doordat ze de inkomstenkant verlagen door belastingen voor de rijken te verlagen (Reagan, kleine Bush en Trump) hetzij door financieel economisch wanbeleid dat een diepe recessie tot gevolg heeft (kleine Bush).

In 2009 waren het de Republikeinen die massaal stemden tegen het stimuleringsbeleid van de regering-Obama dat daardoor minder kracht had dan nodig om de economie snel weer op gang te krijgen. Ze hadden woorden tekort om te vertellen hoe vreselijk de begrotingstekorten wel niet waren die Obama veroorzaakte.

Als het schuldenplafond van Amerika omhoog moest omdat er extra geleend moest worden, lagen ze dwars of sloten de overheid. Door, u raadt het, belastingverlagingen voor de rijken zijn de tekorten onder Trump enorm opgelopen.

Gegeven het totale gebrek aan enige moreel kompas of enig ander belang dan eigenbelang, is het natuurlijk geen verrassing dat deze Republikeinen nu een ‘deal’ hebben gesloten waardoor begrotingsperikelen voor twee jaar opzij gezet worden. Dit gebeurde in dezelfde week dat duidelijk werd dat het Witte Huis een presidentscampagne gaat opzetten met grootscheepse verlagingen van alle uitgaven voor overheidsvoorziening, behalve natuurlijk in het militair industrieel complex.

De deal betekent een verhoging van het schuldenplafond en tekorten die net zo hoog zijn als in 2009, op het dieptepunt van de crisis. Trump is natuurlijk niet gestikt in zijn eerst leugen maar zijn programma in 2016 was de Amerikaanse schulden afbetalen. De Republikeinen in het congres zijn enkel uit op hun traditionele agenda: belastingen verlagen voor de rijken en overheidsvoorzieningen ondermijnen voor alle andere Amerikanen.

Het blijft onthutsend waar de Republikeinen mee weg komen. Grote tekorten? Komt omdat de Democraten niet willen bezuinigen.  Schuldplafond verhogen? Het zou onverantwoord zijn dat niet te doen.

Er is geen enkele reden om nog met enig evenwicht over Amerikaanse politiek te spreken. De immoraliteit van de Republikeinen maakt dat onmogelijk. Deze bende, de partij die Trump mogelijk maakt, is erger dan Trump zelf. Die man is ziek en weet niet wat hij doet, de Republikeinen in het congres weten dat maar al te goed. Algemeen belang is een term waar ze nooit aan denken, conservatisme in de traditionele zin een verloren gegaan idee.