We zagen afgelopen week wat er gebeurt als de psycho op 3 november verliest.

Ik denk dat we deze weken een trailer hebben gezien van de horror film die zich gaat afspelen na 3 november als Trump de verkiezingen verliest (als we zover komen, ik acht hem ook in staat verkiezingsprocedures zodanig te handicappen dat we op de verkiezingsdag aankomen in complete chaos).

Vorige week trok Trump macht naar zich toe die hij volgens de grondwet niet heeft. Een president mag alles doen, riep hij. Hij heeft het nooit echt teruggetrokken maar verkondigt nu dat de gouverneurs het voortouw moeten nemen.

De overheid raadt maatregelen aan die gouverneurs uitvoeren, diezelfde gouverneurs die de psycho voortdurend op de bast zit en waar hij het liefst de verantwoordelijkheid legt.

Tegelijkertijd stuurt hij tweets rond omdat hij op de staatsomroep heeft gezien dat reactionaire, proto-fascistische mannen met automatische wapens in staten met een Democratische gouverneur in demonstraties bij elkaar komen. Het is geen spontane actie, hij wordt gefinancierd door reactionair groot geld, van onder meer wapengroepen en in Michigan van de familie deVos. Ze wapperden flink met confederale vlaggen, niet natuurlijk omdat het, net als de president, onverbeterlijke racisten zijn, maar omdat het tot hun erfgoed behoort. Trump is hun held, zij zijn de helden van Trump.

Ze claimen dat het over ‘liberty’ gaat, ze weigeren een overheid ook maar iets aan hen te laten opleggen of zelfs maar aanraden. Maar dit zijn de mensen die, mocht die mythische staatsgreep in de VS er ooit komen (volgens opiniepeilingen zouden enige tientallen procenten van de jongeren een militair regime niet erg vinden), zonder moeite hun vrijheden zullen inleveren. Als ze hun wapens maar mogen houden. 

Dit is wat er gaat gebeuren als Trump op 3 november verliest. Opgejuinde agressieve mannen met automatische wapens. Aanvechten van de uitslag. Misschien zelfs, we onderzochten in ons boek Het Amerikaanse Presidentschap wat er kon gebeuren, een weigering van de verliezer Trump om het ambt op 20 januari neer te leggen.Volgens een van de besprekers, op een hup-Amerika website, was dat geweldig onrechtvaardig. Trump zou zoiets nooit doen. Nee? Dit is dezelfde psycho die in 2016 het midden liet of hij de uitslag zou accepteren (en feitelijk de drie miljoen stemmen minder ook nooit geaccepteerd heeft).

Voordat we zover zijn zullen de Republikeinen die hun ziel aan de duivel verkocht hebben moeten kiezen of ze meegaan in die verkiezingsfraude of niet. Laten we zeggen dat als het recente verleden een indicatie is, we niet erg hoopvol moeten zijn dat deze partij de democratie gaat redden.