Voor de Democraten is de abortusuitspraak een godsgeschenk.

Abortus wordt het onderwerp in de verkiezingen van november – als de Democraten er tenminste hun hoofd bijhouden. Ze nemen nu de juiste stappen, waarschuwingen dat voorbehoedsmiddelen verboden kunnen worden met dezelfde juridische redenering. Of het homohuwelijk, of de uitspraak waarbij een verbod op gay sex werd afgewezen (natuurlijk was dat de regel in Texas). En ook dat de ‘leven begint bij de conceptie’ fanaten met deze uitspraak als basis allerlei problemen voor vrouwen kunnen veroorzaken. Een poging tot zelfmoord als je zwanger bent wordt dan moord. Gevaarlijk gedrag voor een kind in de baarmoeder idem dito.

Kortom, een heel patroon aan verruiming van de vrijheid die we sinds de jaren zestig hebben verworven. Rechter Alito zegt dat abortus anders is omdat het een moreel onderwerp zou zijn. De uitspraak die eraan zit te komen zou niet van invloed zijn op andere onderwerpen. Yeah, en zoals ze bij ons in Brabant zeiden: ‘en gij geleufd da?’

Een domme naïveling is senator Susan Collins van Maine. Dat wisten we al want ze had bij het eerste impeachment van de psycho tegen gestemd omdat, dacht ze, Trump zijn lesje wel geleerd had. Nu is ze verrast door deze uitspraak om rechters Gorsuch (op de door McConnell gestolen zetel) en Kavenaugh, die van de bierfeestjes, haar hadden verzekerd dat ze staan recht (dwz. eerdere uitspraken, stare decisis) niet zouden ondermijnen. Collins is verrast dat ze beetgenomen is. Tja.

De uitspraak zoals hij er nu ligt, laat staten beslissen of abortus wel of niet legaal is (noem dat maar moreel). Het is een geweldig onderwerp voor de Democraten om campagne op te voeren, zowel voor het Huis als de Senaat, als voor meer macht in de staten. Daar hadden ze het nakijken toen de Republikeinen in 2009 besloten dat ze de meeste macht konden uitoefenen als ze de macht in de staten hadden. Als altijd zagen zij het machtsspel beter dan de Democraten.

De Republikeinen weten precies wat ze doen. Ze verdiepen en versterken niet zozeer de gevoelens van hun kiezers over hun eigen partij, maar verdiepen de negatieve gevoelens over de tegenstander. Die is de vijand, onverbeterlijk, zonder enige nuance. Werkt perfect in een tweepartijensysteem. Luister naar Moscow Mitch McConnell: zowat iedere zin die hij uitspreekt gebruikt de frase ‘radical Democrats’. De pr adviseurs hebben ontdekt dat dit de afkeer het best bevestigt. Er is weinig tegen te doen, behalve met gelijke munt betalen. Abortus biedt de kans voor de Democraten om Republikeinen als onverbeterlijk anti-vrouw, anti-seks, anti-vrijheid en algemeen anti-vrijheid voor het individu te schilderen, zonder dat ze daarmee in de overdreven individualistische hoek terecht komen. Ik zou zeggen go for it.

In de aanloop naar november is het zaak deze argumenten steeds te herhalen en het verbod op abortus om de nek te hangen van alle Republikeinse kandidaten. Maar bovenal is het zaak om de kiezers te motiveren, om ze naar de stembus te krijgen zoals dat in 2018 gebeurde. In de context van de evangelische zeloten die Amerika deze kant op drukken: deze abortusuitspraak is een godsgeschenk voor de Democraten. Het biedt ook de mogelijkheid om de Republikeinen meer te drukken in de hoek van intolerantie (verbieden van boeken, geloofsonzin, onderwijs) – onderwerpen die de Republikeinen succes opleverden maar die aan kracht verliezen. Daarnaast zouden de Democraten het economisch succes van Biden moeten opspelen. Het gaat helemaal niet slecht, afgezien van inflatie. 

Ik wijs nog graag op een artikel dat ik vorig jaar in Maarten schreef: Hoe is abortus een wedge issue geworden? waarin ook de actieve rol van de katholieke bisschoppen wordt belicht. In het volgende nummer van het Historisch Nieuwsblad komt een artikel over de vraag hoe het Supreme Court, ooit de minst prominente van de drie machten, nu de belangrijkste is geworden. Zo was het nooit bedoeld. Als de rechters die original intent als motto hebben – wat de Founding Fathers wilden – dan zouden ze zich van dit soort uitspraken die ingaan tegen wat de meeste Amerikanen wensen, onthouden.