De VS gaat terug naar de illegale abortuspraktijk, een derde wereld land waardig

Dat dit Supreme Court, met zetels gestolen door de Republikeinen, zich zou uitspreken tegen het recht van de vrouw om te beslissen over abortus, is geen verrassing. De tekst van de voorgestelde uitspraak is nu al gelekt en ja, precies wat we konden verwachten. 

In de voorgestelde afspraak wordt een regeling voor of, beter gezegd, tégen abortus overgelaten aan de staten. In de praktijk gaat dit betekenen dat in de staten waar de Republikeinen het voor het zeggen hebben abortus wordt verboden, vaak onder alle mogelijke omstandigheden, inclusief verkrachting. Dat is hun recht, ze hebben er de meerderheid, maar 62 procent van alle Amerikanen wil het recht van de vrouw behouden.

De overwegingen van de auteur van het arrest, Samuel Alito, zijn onder meer dat nergens in de grondwet iets staat over abortus. Dat is waar, maar dat geldt voor ongeveer 99 procent van onderwerpen die tegenwoordig aan de orde komen. De grondwet schreef ook niets over slavernij (maar wel over private property) en kijk wat daarvan is gekomen. Verder schreef Alito dat de burgers moeten beslissen over dit onderwerp.

Ik ben het daarmee niet oneens, ware het niet dat de burgers er niet over kunnen beslissen. In het Congres is het onderwerp te controversieel en zelfs als de Democraten eensgezind zouden zijn, zou de filibuster in de senaat (minstens zestig zetels nodig) elke regeling dwarsbomen. Het kan een reden zijn om die filibuster nu eens eindelijk af te schaffen, zodat inderdaad kiezers krijgen wat ze wensen. Dan hadden we een betere Obamacare gehad, maar ook het risico dat in 2010 het door de Republikeinen alweer was afgeschaft. Het had wel duidelijkheid gegeven (en betere care).

Bij gebrek aan federale wetgeving zal het dus bij de staatscongressen beslist worden. Kijk naar de kaart en zie waar abortus onmogelijk wordt: in het midden westen en het zuiden, maar niet alleen daar, ook in blauwe staten als Californië en New York, zoals de NYT laat zien. Overal zijn het de armste vrouwen, vaak in staten waar de gezondheidszorg het slechtst is, waar kinderopvang niet bestaat en waar het recht op vrije toegang tot abortus dus het meest nodig is. Het is een wrede maatregel, opgelegd door wrede politici (vooral mannen), met het gevolg dat de levens van deze vrouwen én de levens van de ongewenste kinderen verpest zijn.

Deze uitspraak mag de Verenigde Staten de wetgeving geven die het land verdient, namelijk derde wereld status, hij is een bonus voor de Democraten die zoeken naar een onderwerp om in november te voorkomen dat ze Huis en Senaat verliezen. Alito’s formulering is daarvoor fantastisch. Ja, laat de kiezers beslissen. U beslist of uw verkrachte dochter een abortus mag of niet. U beslist of ongewenste kinderen verplicht geboren worden. Het maakt van een onderwerp waar de Republikeinen jarenlang garen bij hebben gespind (geen illusies, Mitch McConnell of Kevin McCarthy geven ook maar iets om abortus) tot een onderwerp dat de Democraten nog jaren kunnen uitbuiten.

Zoals hij er nu staat is dit een gevaarlijke uitspraak. Allerlei andere rechten van de burger die door het Supreme Court bij de wrede staatscongressen zijn weggehaald, lopen eenzelfde risico als abortus. Het homohuwelijk, zelfs voorbehoedsmiddelen kunnen weer door evangelische zeloten en cynische politici worden verboden. Overigens is het wel interessant dat veel abortussen nu via pillen worden ingezet. Dat is niet voldoende maar deze uitspraak zal de verschuiving versnellen – tot de Republikeinen dat ook gaan verbieden.  

Als die dreiging niet voldoende is voor Democraten om in november in elk geval enig terrein terug te winnen dan verdienen ze het niet. Dan verdienen de Amerikanen het niet. Als ze per se willen dat hun landen verder en verder afzakt als derde wereldland, so be it.