Voetbalgeweld? Alle supporters weren. Klaar.

Misschien moet je voetbal gewoon negeren. Het was ooit een leuk spelletje, toen mijn jongens bij Buitenveldert speelden en ik net deed of ik een groepje jongens kon trainen. Je moest het niet te serieus nemen. Als ze er maar lol in hadden.

Zolang je er weinig van merkt, is het niet erg dat voetbal en de toestanden eromheen tamelijk vervelend zijn. Ik heb afgeleerd om naar het Nederlands elftal te kijken. Saai, saai, saai. Zo’n over het paard getilde Depay. Die brave supporters in Oranje die geen ander doel in het leven lijken te hebben dan elke saaie wedstrijd te zien. Ze doen maar.

Ja, ik hoor dat Ajax in een wervelend show een Duits elftal heeft kaltgestelt, en daarna PSV afmaakte. Fijn voor mijn Amsterdamse vrienden die in de rij stonden voor een Jamaica shirt (ik begreep dat Ajax niet meer rood wit speelt maar zwart met een gekleurd Bob Marley bandje, of zoiets) Een vriend van me heeft onlangs na jaren weer een seizoenkaart voor de Eindhovense club aangeschaft. Good luck.

Voetbal is goed voor veel onschuldig en dom vermaak. Dat begrijp ik althans nu malloten als Johan Derks en zijn weinig subtiel provocerende bende hoge kijkcijfers halen. Ook de wakkere krant vult er vele pagina’s mee, net iets meer nog dan met Halsema- of Kaag-bashen. Bashen is hun specialiteit. Ik begrijp dat Van Gaal geen goed kan doen.

Barcelona gaat failliet omdat het spelers te veel betaald. Engelse clubs worden door moorddadige Saoedi’s opgekocht omdat ze anders niet kunnen concurreren met clubs die eigendom zijn van Amerikaanse of Russische investeerders. En dan hebben ze het over clubliefde.

Maar ja, nu wordt voetbal weer een maatschappelijk probleem. Tuig dat voorzitters van een club bedreigt, ruiten ingooit en ze uiteindelijk wegjaagt. Clubleiding die pas na veel soebatten met hun eigen supporters erkennen dat ze een oncontroleerbaar probleem hebben. Bendes die elkaar voor of na een wedstrijd aftuigen. Wedstrijden die stilgelegd moeten worden omdat iemand die een hoekschop neemt tientallen plastic bierglazen over zich heen krijgt.

Ze begrijpen er niets van, verzuchten de clubleiders en de KNVB. Waarom steekt dat nu ineens de kop op? Corona, goed voor alle kwalen, zal wel de reden zijn. Handen in het haar. Bedreigingen waren al aan de orde van de dag maar Feijenoord zei pas iets toen de directeur vertrokken was. Wat een labbekakken.

Maar ik heb een oplossing. Laat iedereen het slachtoffer worden van supporters (nou ja, die lui verdienen die naam natuurlijk niet, maar clubs durven geen afstand van hen te nemen) die zich misdragen. Gewoon lik op stuk: misdragingen van een klein groepje, de straf is wedstrijden zonder publiek van de misdragende club. Ja, lullig voor de goeden onder hen, maar wel een manier om het probleem acuut te maken voor de clubs waar het misgaat.

Het is al jaren de gewoonte dat de samenleving miljoenen euro’s moet verspillen aan politiebegeleiding en handhaving rondom wedstrijden. Weggegooid geld, de samenleving heeft wel betere dingen te doen. En nu blijkt ook dat niet eens meer te helpen.

Gewoon slot erop. Zorg dat voetbal weer leuk wordt. Als dat niet kan, spelen zonder supporters. Kijken hoe lang die gewelddadige harde kern zijn macht nog kan uitoefenen.