Hoe Biden zichzelf irrelevant maakt

Het is pijnlijk, en verontrustend, om te zien hoe Amerika naar de rand van de afgrond holt. Trump is onverminderd antidemocratisch, zijn partij heeft inmiddels alle gelegenheden om afstand te nemen van de man laten passeren. Sterker, ze laten zich, onvoorstelbaar genoeg, door de vulgaire loser manipuleren en opjagen. Hier wordt de democratie als systeem bedreigd. De democratie als instelling, als gesinnung, is al de nek omgedraaid.

De Democraten zijn niet in staat om hun interne verdeeldheid te maskeren met een compromis waar Amerika wat aan heeft en waar president Biden wat mee kan doen. Het is ongelukkig dat twee senatoren in staat zijn alles te dwarsbomen wat de Democraten voorstellen, maar dat is de werkelijkheid van vandaag. Het ziet er niet uit. Biden zou met zijn senaatservaring voor compromissen zorgen, het lijkt er meer op dat hij als voetbal wordt gebruikt door deze en gene binnen zijn eigen partij. De Republikeinen hoeven niet eens iets te doen om Biden irrelevant te maken.

Persoonlijk zou ik tegen Biden zeggen: kieper alle milieumaatregelen overboord als dat nodig is om de verbetering van het dagelijks leven te verwezenlijken. Geef Machin zijn zin in zijn achterlijke kolenstaat.

Mijn redenering is dat die klimaatregelen er toch gaan komen, de wal gaat zelfs dat Republikeinse schip keren. Het dient geen enkel doel om daaraan nu de andere idealen op te offeren. Ik betwijfel of de meer linkse afgevaardigden er zo over denken, dus misschien levert een dergelijke concessie niets op maar ik zou het proberen. Oogt niet lekker op die klimaatconferentie maar wat is het verschil met wat er nu gebeurt?

Ook verontrustend maar al langer bezig is de politisering van het Supreme Court. De Republikeinse campagne om conservatieve, antiregulerings rechters te benoemen, gaat nu zijn vruchten afwerpen. Wat zeg ik? Nu? Ze zorgden er in 2000 voor dat kleine Bush president kon worden en hebben de Scalia doctrine van unitary executive theory (alle macht bij de uitvoerende macht) vol omarmd. Het gezag van het enige orgaan dat misschien nog boven de partijen uit kon stijgen is nu ook bij de burgers hopeloos gecompromitteerd.

Het is beangstigend om het proces in werking te zien. Dagelijks verliest Biden aan gezag en is de kans dat een partij die democratie de rug heeft toegekeerd, de Republikeinen, in 2022 Huis en Senaat winnen. Dat is dan het einde van Bidens presidentschap. Ik sluit niet uit dat er nog een compromis uitrolt waarmee hij enige sier kan maken, deze week of misschien voor de Kerst, maar het momentum is allang verloren. Alles is nu een nederlaag.

De trekker kan al worden overgehaald in Virginia. Die staat is de afgelopen jaren steeds Democratischer gewoorden, vooral omdat de suburbs van Washington DC dat zijn. de verkiezingen zijn closer dan je had mogen verwachten. Mocht de door Trump gesteunde gouverneurskandidaat bij de verkiezingen op 2 november winnen, dan is dat een stevige bevestiging van de slechtst mogelijke ontwikkeling – nog afgezien van de ellende waarin Virginia zich stort.

Hoe destructief, hoe corrumperend het Trump regime is geweest en, met dank aan de lafaards in de Republikeinse leiding nog steeds is, laat een mooi artikel in de Washington Post zien. Een stadje in Montana, geen hotbead van progressief denken maar nu totaal verloren in haatdragende polarisatie, inclusief doctoren die onzin verkopen. ‘De extremisten hebben alles gestolen’, zegt een conservatieve oud-burgemeester.

Nog niet alles, vrees ik. Er komt nog veel erger aan.