Trumpistan: beter dan de Marx Brothers

Je moet je gevoel voor humor niet verliezen bij het gadeslaan van dit psychopaten asiel in Washington. Zo schijnt de Saturday Night Live act die persvoorlichter Spicer in het zonnetje zette, nogal wat verontwaardiging veroorzaakt te hebben bij de hoofdpsycho. Spicer zelf vond het geheel nogal over the top, een goedmoedige reactie, verstandig als je zelf het onderwerp bent.

Het schijnt dat Trump wel verontwaardigd was. Dat is hij steeds meer over SNL, maar de laatste twee episodes zijn veelzeggend. Hij vond de Spicer act vooral beledigend omdat … Spicer gespeeld werd door een vrouw, Melissa McCarthy. De overlevingskracht van Spicer als persvoorlichter werd al betwijfeld, vooral omdat hij zichzelf belachelijk had gemaakt als loopjongen voor het alternatieve feiten traject. Nu ziet hij er zwak uit. Perfecte zegsman voor Trump maar niet het beeld wat hij wil uitstralen.

Ook was de machtste man ter wereld op zijn pikje getrapt door de suggesties de afgelopen week dat Steve Bannon het Witte Huis runt. Een cover van Time Magazine, dat doet pijn. De SNL act waarin Spicer als de grim reaper achter Trump staat terwijl hij een aantal telefoonkannonades afvuurt (die met Zimbabwe is het leukst), waarna Bannon weer het bureau overneemt en Trump aan een mini me bureautje met een speeltje mag rommelen.

Spicer en Bannon halen de zomer niet, schat ik zo.

Ook een teken van terminale zwakte in het ego-departement was Trumps lijst met 78 terroristische aanvallen die niet of niet voldoende aandacht kregen. Los van de onzin (de grote aanslagen kregen wel degelijk aandacht en de kleine waren, nou ja, klein vergeleken met de massamoorden die dagelijks in de VS plaatsvinden) gaat het hier over maar één ding: de onzin die Kellyanne Conway uitkraamde over een vermeende aanslag in Bowling Green die nooit plaatsvond. Ze zei eerst dat ze ‘misspoke’, maar later bleek dat ze ergens anders ook deze onzin verkocht had. Ze gelooft het echt. Alternative facts zijn real life facts voor deze bende. Conway haalt de zomer evenmin.

Psycho president zelf gaf een toelichting op de lijst. De pers werd weer zwartgemaakt, ‘ze hebben hun redenen’ om de aanvallen niet te beschrijven, zei de malloot. Misschien heeft hij hij de lijst zelf opgesteld want blijkbaar werd ‘attacker’ geschreven als ‘attaker’. Het past in een patroon waarin de president niets zegt over de zes doden in een moskee in Quebec, waarbij de attaker een Trump fan was. Wel had hij veel te melden over de aanval met het mes in het Louvre.

Ik vrees dat de Washington Post gelijk heeft: dit is het voorspel om straks een aanval in de VS op de media, de rechters, het Congres of wie dan ook te schuiven. De pers heeft de lijst adequaat onderuit gehaald, maar het probleem is natuurlijk dat ze ermee komen.

Het patroon hier is lachwekkend. Een man, een regering die totaal buiten de werkelijkheid staat. Zo ver dat het niet eens meer gevaarlijk is. Dit is niet het fascisme waarvoor Asscher en andere opgewonden types waarschuwen, dit is Duck Soup, de befaamde Marx Brothers film. Trump is president van Freedonia, of van Sylvania, het buurland.

Maar eerlijk is eerlijk, deze werkelijkheid is zo maf, daar kan geen fictie of comedy schrijver tegenop.