Trumpistan in de polder

Dat Wilders geen fatsoen heeft wisten we al. Dat hij domme tweets stuurt met plaatjes waarvan hij zelf denkt dat ze echt zijn, idem. Dat daarna de moeite neemt om een ander plaatje te shoppen om Pechtold als oude zeur te laten zien, is, nou ja, wat moet je het noemen, zielig?

Of misschien juist niet. Wilders weet wat hij doet. Onzinplaatje of niet, het gaat een eigen leven leiden. Trumpistan in de polder. Net als die andere psycho zal hij zich nooit verontschuldigen. Dat woord kent hij alleen als in ‘eisen van anderen’. Hij is een nep-Nederlander, met nep normen en nep waarden.

De vraag is hoeveel aandacht je eraan moet besteden. Eerlijk gezegd weet ik dat niet. Mijn eerste impuls is het te negeren. Niemand die niet al overtuigd is van de smakeloosheid en het onfatsoen van Wilders zal door kritiek overtuigd worden. 

Beter is het hem uit te lokken, nu en straks in het debat, om helemaal wild te gaan (no pun intended). Dat moet Pechtold niet proberen, denk ik. Niet omdat hij dat niet zo mogen maar omdat hij het niet kan. Niet geloofwaardig. Rutte zal het niet doen. Moeten we dan echt hopen op een klasse vertoning van Buma?

Ik schreef in de Groene dat ik verwacht dat het premiersdebat zal gaan tussen mensen die geen van allen premier gaan worden. Het is niet meer dan een gutfeeling maar zelfs als de VVD 25 zetels haalt, zal Rutte zo beschadigd uit deze strijd komen dat hij niet door kan gaan. Het is nog te vroeg voor Klaas. Mijn verwachting is daarom een premier van buiten, niet de slechtste Nederlandse traditie. Ik denk aan Rinnooy Kan of zo iemand, een polderaar die een coalitie van onwillenden bij elkaar kan houden.