Trump kan geen president worden maar wel voorverkiezingen winnen.

Het was wat je noemt een close call, maar vorige week voorkwam een kleine meerderheid van de Amerikaanse kiezers dat de democratie in hun land aan zijn eind kwam. De positieve noot is natuurlijk dát ze het deden. Een enkele verkiezingsontkenner slipte erdoor, maar de grootste gevaren voor de democratie beten in het stof (J.D. Vance was de uitzondering). 

En ja, daar ben ik blij mee. Als een 21ste eeuwse Cassandra waarschuw ik al jaren voor het uiteenvallen van de de Amerikaanse samenleving, over de hypocresie en het opportunisme van de Republikeinse politici en de corruptie van het politieke systeem. Ik ben blij dat de 2022 aanval op de democratie is gekeerd en de reactie van de kiezers op de dreiging was verfrissend duidelijk, maar het is allemaal niet voldoende om te zeggen dat Amerika zichzelf al gered heeft of optimisme gerechtvaardigd zou zijn.

Ga maar na. Zoals bij veel verkiezingen sinds 2008 was de overwinning van de good guys flinterdun. Zoals in 2016 een verschuiving van enkele tienduizenden kiezers het land gespaard had voor Trump, zo waren enkele tienduizenden kiezers, dit keer de andere kant op, nodig om Trump van een desastreuze termijn af te houden. Het was echt kantje boord.

Om nu na deze overwinning van de Democraten, of beter gezegd, nederlaag van de Republikeinen, te zeggen dat alles koek en ei is, lijkt me overdreven. Met Trumps aanhang op het oorlogspad, white supremacy en capitool bestormers, kunnen we nog wel wat aanvaringen verwachten. Het is niet zo dat democratie nu ineens niet meer bedreigd is, zoals sommige optimistische op ed schrijvers denken.

Het regent analyses van Trumps traject naar vergetelheid. Ik blijf bij mijn stellingname van lang geleden dat hij nooit een tweede termijn zou kunnen winnen. Ik betoogde ook dat hij zelfs geen kandidaat zou zijn, wetend dat die kans nul was. Mijn verwachting was dat hij aandacht zou blijven zoeken door boven de markt te blijven hangen.

Gaat hij straks aankondigen? Of gaat hij aankondigen dat hij in januari gaat aankondigen? Het lijkt erop dat zijn daverende nederlaag vorige week hem juist opgejaagd heeft, verleid heeft tot een vliegende start. En ja, zodra Trump zich in het veld begeeft, beïnvloed dat veel andere kandidaten (om maar een voorbeeld te noemen, sluwe Trumpie Nikki Haley heeft altijd gezegd dat ze niet tegen Trump zou kandideren. Bye bye.

De Republikeinen zijn ook nog niet uit de zorgen, nog afgezien van wat belooft een gezellige afrekenpartij binnenshuis te worden. McCarthy is nog geen Speaker. Een grotere zorg voor 2024 is dat terwijl iedereen weet dat Trump geen presidentsverkiezingen kan winnen, zijn aanhang er wel voor kan zorgen dat hij voorverkiezingen wint. Zo gemakkelijk zijn ze niet van hem af, al doet hij zijn best om het nu gemakkelijker te maken. Maar gaan deze lafaards doen wat ze op 7 januari nalieten en Trump kalt stellen? Ik betwijfel het.

 

Oh ja, schietpartijen op universiteiten in Virginia en Idaho, met drie respectievelijk vier doden. Sommige dingen veranderen niet.