Trump en zijn vrienden, de racisten

Er vallen goede argumenten aan te voeren waarom het onzinnig is monumenten die een deel van je geschiedenis weergeven weg te halen. Standbeelden van Jefferson Davis, president van de Confederatie, en generaal Lee, de leider van de zuidelijke troepen, herinneren aan een periode waarin Amerika nog net iets meer verdeeld was dan vandaag, leidend tot de burgeroorlog. Aan Princeton wordt Woodrow Wilson, een van de betere Amerikaanse presidenten maar een onverbeterlijke zuidelijke racist, als naamgever van delen van de universiteit ter discussie gesteld.

Persoonlijk vind ik het onzin om die standbeelden op te ruimen en net te doen of dat deel van je geschiedenis niet bestaat. Aan de andere kant is het begrijpelijk dat we geen monumenten voor Hitler of Lenin willen (Mao komt ermee weg in China). 

Het probleem van de racisten die in Charlottesville demonstreerden tegen verwijdering van die monumenten is dat ze niet protesteren tegen het ontkennen van geschiedenis maar voor racisme en blank superioriteitsdenken. Voor hen zijn Davis en Lee symbool voor een racistische, neo-nazi en KKK samenleving. Elk van hun demonstraties is een belediging voor mensen die niet racistisch zijn (of zou dat moeten zijn). Idem de confederale vlag. Dat is geen historische erkenning van een afscheiding maar een stuitend symbool van racisme.

De psycho president heeft geen gevoel voor nuance. Deze blanke blaters vormen zijn achterban en hij weet het. Hij zal hen niet veroordelen, laat staan dat hij zich zal realiseren dat zijn eigen retoriek en vuilspuiterij deze mensen ondersteunt. Trump is niet de oorzaak van de luidruchtigheid van  deze verwerpelijke lui – ze waren er al lang maar hadden niet het lef hun anti-sociale boodschap te verkondigen. Met Trump in het Witte Huis en Bannon in een kamertje naast het Oval Office zien ze zich gesteund door de president.

Het is een treurig moment in de Amerikaanse geschiedenis dat het zover is gekomen dat een president uiterst rechtse neonazi’s en KKK lieden tot zijn achterban rekent. Trump kan de verantwoordelijkheid voor het geweld in Charlottesville en het geweld dat nog gaat komen niet ontlopen.