Tomeloos gebrek aan ambitie

Mocht u er nog over denken om op de VVD te stemmen, of, beter gezegd, op Mark Rutte, dan raad ik u aan het interview met hem in de Volkskrant van vandaag te lezen.

Rutte is iemand die alles plat slaat, tomeloos gebrek aan ambitie uitstraalt en net doet alsof er geen maatschappelijke tegenstellingen bestaan. Die wegloopt voor zijn verantwoordelijk voor het toeslagenschandaal: ‘heel veel ging wel goed’. Die de grenzen wil sluiten voor vluchtelingen en zelfs erkend vluchtelingen wil opsluiten in kampen waar ze onze waarden krijgen bijgebracht. Ik vraag met af wat het verschil is met China’s behandeling van Oeigoeren. En als ik dat zo lees, waarom sluit hij dan eigenlijk de PVV uit van meeregeren? Of maakt hij dezelfde draai als in 2010? Dat wordt nog interessant als de haatzaaier met de platslaander mag debatteren. Eensgezind oneens? Ik word opeens bevangen met een vervelend gevoel: hoop dat Wilders hem stevig aanpakt.

Ik begrijp die premier bonus niet zo goed, maar ik vrees dat ik in een minderheid verkeer. Nederland heeft het allesbehalve goed gedaan in deze crisis, al lieten we ons wijsmaken dat we het intelligent fout deden. Rutte is hoofdverantwoordelijk. Heel veel ging wel goed …. Oh, echt?

Dit was een campagne van niets, over een regeerperiode van niets, die gaat leiden tot een nieuwe regering van niets.