Timmermans is de enige sociaal democraat met een uitstraling die iets belooft voor de toekomst.

Het was interessant en leerzaam, zij het niet vrolijk stemmend, om de Frans Timmermans show te zien. Een sociaal democraat met wortels in de samenleving waar hij vandaan komt en tegelijkertijd een polyglot die op het hoogste niveau van Europa opereert. Met hem als lijsttrekker gaat de PvdA goed scoren in de Europese verkiezingen en terecht. Het zou me verbazen als Timmermans de baas wordt van de Europese Commissie maar het zou de EU en de sociaal democratie goed dienen als dat wel gebeurt.

Niet vrolijk is de conclusie dat dit soort sociaal democraten dun gezaaid is. In Timmermans zie ik de enige PvdA’er  die het soort van sociaal democratie uitstraalt en omarmt (never mind wat zijn programma is) dat de partij en de sociaal democratie iets terug kan geven van zijn oude glorie. Bestuurders als Asscher hebben dat niet, ook Samsom zou er moeite mee hebben, al denk dat ik hij het beter had gekund dan de huidige partijleider. Verder zie ik, eerlijk gezegd, niemand die iets van leiderschap of visie uitstraalt.

Vandaar dat we, vrees ik, een goede uitslag van de PvdA bij de Europese verkiezingen met de nodige scepsis moeten bekijken. Asscher en Den Haag zullen er ongetwijfeld blij mee zijn om na eindeloze verliezen eens een keer te winnen maar tegelijk zal het de armoede in Nederland zelf aantonen.