Groen Links argumenten tegen Iamsterdam kletskoek.

Groen Links Amsterdam zou de marketing letters Iamsterdam willen weghalen van het museumplein en, zo veronderstel ik, het ook niet meer voor identificatiedoeleinden willen gebruiken.

De motivatie die ik heb gehoord is tweeledig: er zijn teveel toeristen in Amsterdam en alles wat aan marketing bijdraagt is nu taboe en Iamsterdam zou teveel het individualisme benadrukken dat de afgelopen decennia dominant was. Nu ben ik er ook voor om het aantal toeristen in Amsterdam terug te dringen en marketen verder te vergeten, maar ik heb niet de indruk dat die letters daar veel aan bijdragen. 

Het tweede argument lijkt me ronduit kletskoek. Je kunt het omgekeerde betogen: als Amsterdammers van heel verschillende achtergronden (de ‘echte’ autochtone Amsterdammer is iemand met migranten als ouders of grootouders in 50 procent van de gevallen) zich identificeren met Iamsterdam dan werkt dat heel integrerend. We zijn allemaal deel van dat Amsterdam.

In het verleden heb ik ooit voor de gemeente een rapport geschreven over de vraag of een immigratiemuseum nuttig of nodig was. Mijn conclusie was dat we meer hadden een Iamsterdam-huis, bij voorkeur in het koninklijk paleis op de Dam. Beide delen van de conclusie zijn in een groot zwart gat verdwenen, het tweede meer voorspelbaar dan het eerste. Maar het spelen met Iamsterdam geeft allerlei ingangen voor identificeren, voor binden.

Het is fijn dat Groen Links in Amsterdam de scepter zwaait maar als ze met dit soort flauwekul komen en de wakkere ouwehoerkrant extra argumenten geven in hun anti-Groen Links campagne, dan is de lol er snel vanaf.