Terrorisme is gewoon de modus in het Midden Oosten.

In de New York Times twee, eigenlijk drie, verhalen over de moordenaarsbende in Saoedi Arabië. Het eerste vertelt dat de MbS, de baas van het spul, in 2017 uitgebreid overleg voerde met huursoldaten. Op de agenda: het ondermijnen van de Iraanse economie, het vermoorden van Iraanse leiders en verder ook iedereen die lastig was voor het nieuwe management van Saoedi Arabië dat net honderd rijke familieleden had vastgezet om ze af te persen.

Aanwezig bij dat gesprek: een Israëlische ex-Mossad, een Libanese zakenman en diverse onaangename types die vanuit Londen of uit Washington vuile karweitjes opknappen. Veel ervaring opgedaan in Irak. Je zou half verwachten dat Jared Kushner in dat verhaal komt binnenlopen.

Het tweede verhaal vertelt dat de uitvoerders die Khashoggi vermoordden na gedane arbeid het paleis belden met de boodschap dat ze de baas moesten melden dat de opdracht uitgevoerd was. Er is maar één baas in Riyad, die heet Mohammed bin Salman.

Het derde verhaal is een opiniestuk in de krant dat uitlegt hoe de bazen van Soedi Arabië misbruik maken van Mekka en hun beschermheerschap van Moslim tempels om opruiende boodschappen  en de heiligheid van MbS te te verkondigen. 

Het zou fout zijn te concluderen dat terrorisme en onfris gedrag in het Midden Oosten blijkbaar niet alleen door Iran maar ook door Saoedi Arabië en zijn nieuwe hechte vriend Nethanyahu’s Israël wordt gepleegd. Nou ja, fout. Terrorisme, moorden en elkaar ondermijnen is gewoon de modus in het Midden Oosten. Een regio waar we ons maar beter ver verwijderd van kunnen houden. 

Extraatje: John Bolton, het genie achter de oorlog in Irak, weet zeker dat de prins niet betrokken is. Zegt hij. Wie Bolton nog gelooft, nou ja …. Maar dit wordt de Trump-lijn: Saoedi Arabië is ons maatje tegen Iran, wat ze ook doen, wij zullen het goedpraten want we hebben ze nodig. Boodschap aan MbS en andere autoritaire types in de wereld: ga je gang. De VS zal je niet op de vingers tikken.