Dit wordt pijnlijk: hoe geef je Hillary Clinton beschaafd een trap onder haar achterste? Heel hard, in elk geval.

Twee adviseurs van Hillary Clinton hebben in de Wall Street Journal een opinieartikel geschreven om aan te kondigen dat ze in 2020 nog een keer opgaat voor het presidentschap. Zelf suggereerde ze ook zoiets een week of wat geleden.

Dit wordt pijnlijk. Hoe vertel je iemand die zo onwelkom is, die zoveel schade heeft aangericht, dat ze vooral met Bill op bank moet gaan zitten en zich zo ver mogelijk van de politiek moet houden? Dit is het probleem met Clinton: ze heeft geen leervermogen en bewijst dat opnieuw.

Ja, het is waar, dit is enkel een proefballonnetje opgelaten door overijverige hulptroepen, maar er is een eenvoudige manier voor Clinton om te voorkomen dat ze, volkomen verdiend, totaal vernederd zal gaan worden: in een vroeg stadium en zonder mitsen of maren zichzelf buiten het veld plaatsen. Want één ding is zeker, de Democraten gaan niet nog een keer in zee met deze rampzalige dame.

Ik kan wel zeggen dat het onbegrijpelijk is dat Clinton de boodschap na 2008 en 2016 nog steeds niet heeft gekregen maar daar heeft u niets aan. Het is veel te begrijpelijk en daarom is ze zo ongeschikt. Als ik nog eens uit eigen werk mag putten, dan verwijs ik u naar het artikel uit 2013 waarin ik betoogde dat Clinton een ramp zou gaan worden voor de Democraten en de wereld. Klik hier voor licht aangepast versie uit 2015. 

Wel, die ramp voltrok zich. Dit proefballonnetje moet zo snel mogelijk worden opgeblazen. En eerlijk gezegd, als dit totale vernedering betekent van deze klungelige politica, dan doet me dat niets. Ik hoef dit verhaal niet nog eens te schrijven. Want Clinton is alleen nog maar een ramp voor zichzelf.