Stem op 20 maart vooral precies hetzelfde als op 15 maart 2017. Gooi uw enige democratische stem niet weg.

De commissie Remkes is net weer met een dik rapport gekomen om de democratie te ‘verbeteren’. In de praktijk betekent dat vaker burgers hun ongenoegen (want dat is het meestal) laten uiten. Ik denk dat dit allemaal totale onzin is. In een vertegenwoordigende democratie moet de burger gewoon via het parlement zijn mening duidelijk maken en dan leven met het resultaat.

Vandaar mijn ergernis met die Provinciale Statenverkiezingen die in werkelijkheid een opiniepeiling zijn over dit kabinet. Dat is volksverlakkerij in een aantal opzichten. Het betekent dat de provincie wordt opgeofferd aan landelijke politiek. Je profileren op wat je in de provincie hebt gedaan is voor de meeste partijen niet erg aantrekkelijk. Dat hebben we ook al zien gebeuren met gemeenteraadsverkiezingen die landelijk gekaapt worden.

Maar het grootste bedrog is dat de kiezer nu via die provinciale staten, die op geheel ondemocratische wijze de Eerste Kamer kiezen, gedwongen wordt om zijn stem bij de Tweede Kamerverkiezingen te bevestigen – als je tenminste wilt dat niet dit soort Mickey Mouse verkiezingen maar de echte parlementsverkiezingen bepalen wie regeert. Als je niet blij bent met het kabinet ga je de stemmen van 2017 dwarsbomen door op oppositiepartijen te stemmen. Zo kan de corpsballenclub van Baudet invloed krijgen die ze in 2017 niet kregen.

Afgezien van ergernis over deze poppenkast en Ruttes campagne met zijn ridicule vaasje (het equivalent van zijn ‘gewone nederlanders’ – voor ons, ongewone nederlanders, is hij er niet) en Buma met zijn ‘een heel goede morgen’ flauwekul, heb ik weinig last van deze verkiezingen. Ik hoef nergens over na te denken want ik stem op dezelfde partij als in 2017, de PvdA. Niet omdat ik iets weet van de provincie maar simpelweg om niet mijn enige echte stem te laten dwarsbomen. Maar op 21 maart ga ik wel lezen dat een klein deel van de kiezers (lage opkomst) het resultaat van twee jaar gelden heeft weggepoetst. En dan maar roepen om meer democratie!  

Een debat tussen de baasjes in de Tweede Kamer zoals dat, geloof ik, vorige week werd gevoerd, kan ik missen als kiespijn. Dat geldt ook voor een debat tussen de ‘lijsttrekkers’ voor de Eerste Kamer (daar zie je al de onzin, er is geen verkiezing, er is geen lijst, er zijn straks enkel provinciale afgevaardigden – ik weet bovendien uit eigen ervaring in 2008 hoe er bij D66 werd gemanipuleerd met die stemmen). De helft van de artikelen in de krant kan ik overslaan want die gaan alleen maar over het gevolg van verkiezingen die geen gevolgen zouden mogen hebben.

Straks zitten we met een kabinet dat een meerderheid heeft in de enige kamer die democratisch is gekozen maar moet buigen naar een indirect en ondemocratisch gekozen eerste kamer. Wie is daar in vredesnaam bij gebaat? Niet een burger die een betere democratie wil en met referenda en andere onzin voor de gek wordt gehouden.