Sarah Palins glazen huis

Sarah Palin, je moet het haar nageven, is een nogal typisch voorbeeld van een Amerikaanse politica met diepe wortels in het minder mooie dagelijks leven van de Verenigde Staten. Kent u haar nog? Palin was de vicepresidentskandidaat van de partij van de destructie, de Republikeinse Partij. Zij werd ons opgedrongen door die pilaar van goed, principieel beleid, John McCain, die zo het land hielp op weg naar Donald Trump.

Het hielp de hopeloze McCain niet en Palin, een onbetekenende gouverneur van Alaska die ontslag nam toen ze als talking head (pratend leeghoofd) op televisie meer kon verdienen. Ze peurde er een mooie carrière uit, met geld en aandacht die voor iemand met haar capaciteiten inderdaad een Amerikaanse droom was.

Ah, dat Amerikaanse gezin! De Palins zijn voorbeeldig. Dochter Bristol raakte zwanger van haar vriendje (in een interview met People, in 2008, liet ze doorschemeren weinig te begrijpen van contraceptie). Dom vriendje werd gedwongen met domme Bristol te trouwen. Ze vertelde dat  onthouding, abstinence, het favoriete paradepaardje van dezelfde evangelische lieden die Roy Moore steunden en abortus willen verbieden, geen realistische houding was. Toch zou ze willen dat het meer gepromoot werd. Ze werd ambassadeur voor een club die hiermee aan de weg timmert. Bristols belangrijkste observatie (na die dat het totaal onrealistisch is) was dat inderdaad, onthouding honderd procent garantie biedt dat je niet zwanger wordt. Jeetje.

Het huwelijk met de vader, aangekondigd onder druk van de McCain campagne, kwam nooit tot stand en in 2009 werd de brave jongen gedumpt.

Bristol liftte mee op de bekendheid van haar moeder en deed mee aan Dancing with the Stars. Ze werd zwaar betaald spreker over haar leven tot dan toe. In juni 2015 kondigde ze een verloving aan maar het aangekondigde huwelijk werd … u raadt het, op het laatste moment afgezegd. Niettemin was ons gansje zwanger van haar tweede kind – nog steeds als ongetrouwde moeder die onthouding predikte. Het sprookje eindigde gelukkig: ze trouwde later toch nog met deze ex marinier.

En nu bereikt ons het treurige nieuws dat Palins zoon, flink onder de invloed van drugs, papa Palin heeft afgerost. Het is het zoveelste alcohol en domestic violence incident. Track Palin diende als reservist in Irak. Mama claimt dat hij daar de traumatische ervaringen opdeed die hem over de rooie doen gaan en dat het de schuld is van, u raadt het, Barack Obama, omdat die te weinig doet voor ex militairen met problemen. Track was in 2011 getrouwd met, u raadt het, een hoogzwangere vriendin van high school. Een jaar later scheidde het stel.

Nee, je gunt niemand dit soort familiaire problemen. Wel maak ik graag een aantekening bij het evangelisch, conservatief Republikeins gewauwel waarmee Palin de publiciteit heeft getrokken. Als je je carrière maakt van moralistisch geneuzel, woon je in het glazen huis waar nu alles zichtbaar is.

Voor mij wordt ze pas weer acceptabel als ze erkent dat abstinence onzin is en dat zij uit ervaring weet dat evangelische prietpraat leidt tot kapotte levens en, bekeerd en wel, campagne gaat voeren voor Planned Parenthood.