De Republikeinen hebben gewonnen

Het is zover, geen ontkomen aan: de Republikeinen hebben gewonnen. Amerika is van hen. Er is geen sprake van een populistische revolutie, het is een plutocratische machtsgreep. De Koch broertjes, de Mercer familie, de rijke financiers van de Republikeinen dachten populistisch gepasseerd te zijn maar ze blijken stiekem gewoon de macht gegrepen te hebben.

Trump heeft succes maar niet het succes dat zijn kiezers voor ogen hadden. Het verlies van Clinton dreunt door – jazeker, ik houd haar verantwoordelijk.

Amerika zal veranderen. De kloof wordt nog groter. Wat de Republikeinen tot stand hebben gebracht is een herverdeling ten gunste van de rijken. Elke mogelijkheid tot beleid is de nek omgedraaid. Door het stoppen van de aftrekbaarheid van staatsbelastingen slagen ze er zelfs in om in het beleid van de staten een stok in de wielen te gooien. Iedereen moet nu zakken tot het niveau van Texas, waar ze geen inkomstenbelasting hebben en ook geen beleid.

We kunnen alle verhandelingen over populisme, boze kiezers en dergelijke opbergen. Het was enkel een rookgordijn om traditioneel Republikeins beleid erdoor te jassen. Zonder debat, zonder doorrekenen en zonder dat er ook één Republikein opstond die ho eens even riep.

Het is een donkere dag. Scrooge is aan de macht.