Rode staten krijgen waar ze voor kiezen.

Tijdens de coronacrisis waren het Republikeinse gouverneurs, zoals Ron De Santis van Florida, die weigerden verregaande controlemaatregelen uit te voeren. Niet eens zo heel verregaande, mondkapjes werden belachelijk gemaakt, op voorspraak en naar voorbeeld van de psycho in het Witte Huis. Het aantal doden in door Republikeinen geleide staten was hoger.

Never mind dat de hardnekkige Trumpies zullen zeggen dat die cijfers zijn gemanipuleerd, dat doktoren steeds corona invoerden ook als het andere dingen waren. Alles is immers een samenzwering. Het laat onverlet dat het aantal doden in Republikeinse staten, door allerlei oorzaken, hoger is dan in Democratische staten. Niet simpelweg aantallen doden, de levensverwachting is lager.

De ‘deaths of despair’, doden door alcohol, drugsverslaving of zelfmoord zijn er hoger. Paul Krugman publiceert vandaag in de NYT een mooie column waarin hij laat zien hoe Republikeins beleid – zoals het stelselmatig weigeren van subsidies uit Washington om Medicaid, de medische zorg voor armen, uit te breiden, want dat is Obamacare – de eigen burgers van die staten het leven kost. Het ís een samenzwering als je de ideologische obsessie van Republikeinen en de stupiditeit van kiezers die zich laten leiden door onzinargumenten, zo wilt noemen.

Dit zijn ook de staten waar het onderwijs het slechtst is. Er zijn nog veel andere gegevens op te lepelen om te laten zien dat het slecht voor je gezondheid is om een Republikeins bestuur te hebben – in Tennessee heeft het Republikeinse Congres drie Democraten gestraft die open stonden voor de leerlingendemonstratie tegen wapens na de schietpartij van vorige week. De gouverneur van die staat tekende vorig jaar een wet die openbaar dragen van wapens zonder vergunning toestaat. 

Er zijn allerlei redenen waarom kiezers kiezen zoals ze kiezen. Stupiditeit is er een van. Helaas maken ze het leven van de andere inwoners van rode staten onaangenaam en, zoals Krugman laat zien, kort.