Geef Trump de aandacht die hij vraagt en laat een zielig mannetje zien zonder moreel kompas.

Enough already. Ik heb mijn buik vol van analisten, zelfs verstandige als Edward Luce van de Financial Times, die tut-tut roepen dat Trump niet vervolgd moet worden omdat het hem de aandacht geeft waar hij op uit is. Wat een onzin. Is dat een reden om iemand niet te vervolgen? En als je hem niet vervolgt, laat je dan niet zien dat de man overal mee weg kan komen? Wat een slappe praat. Bang om te doen wat moet gebeuren omdat de psychopaat in Florida er voordeel bij zou hebben (dat heeft hij niet, ik kom erop terug)? Zijn we zo diep gezonken?

Ik zou zeggen, als hij die aandacht wil, geef hem die dan en maak van de gelegenheid gebruik om te laten zien hoe gestoord deze man is en hoe corrupt die partij die hem blijft steunen. Ik hoorde dat in New York Marjorie Taylor Greene en George Santos hun opwachting maakten. Een lellebel uit Georgia die alle Democraten pedofielen noemt en een chronische leugenaar uit Long Island. Moeten we nog meer zien? Mitch McConnell duikt.

Persoonlijk vond het beeld waarin Trump de deur in zijn gezicht kreeg toen hij uit de rechtszalen kwam, het mooist. Twee bewakers liepen door die deur, de tweede liet de deur gewoon wapperen en Trump, de grote Trump, de ex-president moest zelf de deur open duwen anders had hij hem in zijn gezicht gekregen. Ik vond het een mooi beeld van een leeggelopen ballon van arrogantie en bullshit. The New York Times opende ermee. Klik hier, voor het bewegend beeld.

Sowieso was de hele voorstelling allesbehalve Trumpiaans. Een wat verward, zelfs angstig kijkende man, omringd door jongere juristen en met stevige bewakers achter hem: niet de ruler of the world die de psycho wil uitstralen. Het was allemaal wat tam, een Trump show zonder show, zonder regie.

Terug in Florida had hij weer praats voor tien. Niets zinnigs, enkel vuilspuiten en de zielepoot uithangen. 

Trump wil aandacht. Laten we het hem geven en laten we als media kanttekeningen zetten bij zijn voorstellingen, niet ze simpel weergeven. De aanklacht gaat verder dan simpel witte boorden criminaliteit, het gaat om criminaliteit met het oogmerk verkiezingen te beïnvloeden. Drie keer, blijkbaar (ik had nog niet van de doorman gehoord). De verrassingsaanklacht was die van fraude met het oogmerk om belasting te ontduiken, een aanklacht die, schijnt het, gemakkelijker te bewijzen is.

Dat kun je allemaal niet negeren. Zoals ik eerder betoogde, Trump niet vervolgen, dat zou pas een politiek besluit zijn geweest. Nu is het pad geëffend voor Georgia, de federale aanklacht voor liegen over de documenten in zijn paleis, en hopelijk ook een echte aanklacht wegens aanzetten tot een putsch. 

Speelt het Trump in de kaart? Ik geloof er niets van. Het verandert niets aan de steun die hij krijgt of de afkeer die hij oproept, maar het maakt wel duidelijk aan de kiezers die in 2020 de man opzij zetten, dat dit een verstandig besluit was. En het idee dat ze in 2024 daarop terug zouden komen, na 6 januari en na vier aanklachten, lijkt me totale nonsens. 

Dus ja, laat Trump maar proberen de nominatie te verwerven met die ballast. Laat hem zijn partij maar meezeulen naar de ondergang. Ze verdienen het ten volle. Laat DeSantis maar proberen een Trump zonder de horkerigheid en morele verwording van de man neer te zetten. Het zal Trumps fans niet overhalen. DeSantis is een loser, daar ben ik van overtuigd. Superkwezel Mike Pence zal de evangelische kiezers verlossen van hun foute keuze, maar daar heeft noch DeSantis noch Trump voordeel bij. En verder is Pence te gecorrumpeerd door vier jaar Trump-brownnosing om zelf gekozen te worden. Het wordt of Trump of een keurige respectabele Republikein zoals, pak weg, John Sununu, gouverneur van New Hampshire. 

Ik wil nog wel verder gaan: deze aanklachten en de Trump voorstelling openen de deur voor iemand die wel normen heeft, een gematigd conservatieve kandidaat zoals Asa Hutchinson van Arkansas of genoemde Sununu. Ik weet het, keerpunten in de Trump idioterie zijn vaker voorspeld, maar sluit het niet bij voorbaat uit. Er komen al minder en minder mensen opdagen bij Trumps shows, in Manhattan waren er niet zoveel te vinden en de zaal in Mar A Lago was, laten we zeggen, niet direct razend enthousiast over zijn greatest hits, gelardeerd met nieuwe anti=vrouwenpraat. 

Ik hoorde dat 76 procent van de Amerikanen inderdaad denkt dat dit een politiek proces is. Daarop zeg ik: ja natuurlijk. Trump heeft het politiek gemaakt en daarom is een witte boorden zaak in Manhattan een politiek proces. Elk proces tegen een ex president is politiek. Ik behoor ook tot die 76 procent.  Je kunt niet net doen of politiek hier geen rol speelt. Maar dat wil nog niet zeggen dat de rechtsstaat hier niet gediend wordt en dat Trump niet vervolging verdient.

Het is wel plezant om al die hotemetoten met hun moralistische gewauwel, die Republikeinen die law and orde roepen als het gaat om kleine criminelen, die Bill Clinton kapot maakten over een affaire, dat al die lui nu opgewonden roepen dat de rechtsstaat naar de mallemoer gaat. Lyndsey Graham, Trumps aangenomen zoon, een zielepoot die een vaderfiguur nodig heeft om ook meer een idee te kunnen uitwerken, roept het hardst van allemaal. Laat ze maar roepen, laat ze Trump maar uit de wind houden.