RIP Hylke Tromp

Ik lees dat Hylke Tromp is overleden. Hij was mijn docent Polemologie in Groningen, mid jaren tachtig, toen Röling, de eerste voorman het al wat rustiger aan deed. Een van mijn latere hoofdredacteuren, neocon voordat die term was uitgevonden, plaatste begin jaren negentig een artikel in Intermediair onder de titel ‘de ontmaskering van de polemologie’. Hij bedoeld ‘déconfiture’, maar was zo zelfovertuigd dat hij bleef bij die titel.

Polemologen waren een soort meelopers in de koude oorlog, vond hij. Hylke Tromp was exhibit nummer 1. Nonsens, zoals ook de stevige overtuiging van de hoofdredacteur dat Wordperfect, Microsoft en IBM de markt hadden opgeslokt. En dat India een toonbeeld van democratie zou worden.

Maar ik dwaal af. Ik deed tentamen bij Hylke Tromp in de tijd dat de mogelijke plaatsing van de kernwapens de wereld verdeelde, zal in 1979 geweest zijn, moet ik aannemen. Het tentamen was mondeling en bestond uit twee gedeelten. De eerste helft was het verzoek om alle argumenten voor plaatsing op een rijtje te zetten. Het tweede deel een verzoek om alle argumenten tegen te bespreken.

Polemologie is verdwenen, later werd het Peace research genoemd, nu is het gewoon onderdeel van Internationale Betrekkingen. Ik bewaar er dierbare herinneringen aan. Sterker, het was een van de redenen om naar Groningen te gaan.