Republikeinse populisten en hun universiteiten

De uitslag van de verkiezingen in Virginia leidde tot veel verhalen over het gebrek aan aansluiting van de Democratische Partij bij plattelanders, vooral blanke plattelanders. De partij krijgt vaak het verwijt dat ze is overgenomen door hoog opgeleide stadjers met agenda’s die daarbij passen, zeg maar D66 lui. De Republikeinen zouden dat veel beter doen.

De nieuw gekozen gouverneur, Glenn Younkin, is echter een aan diverse topuniversiteiten opgeleide consultant die smakken geld verdiende bij McKinsey en Carlyle Group. Het is een terugkerend patroon. De Economist had deze week een mooi artikel over de populistische poseurs die de Republikeinse Partij bevolken. Dat begint al bij de superpopulist, de psycho in Florida. Rijk geboren, rijker geworden, met een opleiding aan The University of Pennsylvania. Het vergt hogere psychologie om te begrijpen hoe gewone mensen zich door hem vertegenwoordigd voelen (overigens doet George Packer in zijn nieuwe boek Last Lost Hope daartoe een dapere en grotendeels geslaagde poging).

Zijn acolieten, slippendragers en collega leugenaars zijn ook niet van de straat. Gouverneur De Santis van Florida bracht tijd door aan Yale en Harvard, slijmsenatoren als Ted Cruz (Princeton en Harvard) en Josh Hawley (Stanford en Yale) kunnen er ook wat van. Mike Pompeo, Tom Cotton, senator van Arkansas, en Liz Cheney verrader Elise Stefanik komen allemaal van Harvard.

Zoals het artikel stelt is het ironisch dat conservatieven voortdurend betogen dat universiteit worden gedomineerd door progressieven en ook alleen maar progressieven afleveren terwijl de leidinggevende, nou ja, leidende Big Liers daar opgeleid werden. Nou ja, in elk geval niet tot intellectuelen. Enfin, lees het verhaal en geniet van een goed geschreven, puntige analyse van dit hypocriete volkje.