The Bay State

MASSACHUSETTS

The Bay State


Toeristische beoordeling

historisch: zeer interessant

natuur: interessant

cultuu en steden: zeer interessant

Amerika’s oordeel

zeer aantrekkelijk


Korte schets

Massachusetts is de staat die zich laat voorstaan op de langste geschiedenis als deel van de Verenigde Staten. Hier kwamen de eerste Pilgrims aan land en hier werden de eerste kolonies gevestigd. De Boston Tea Party betekende het begin van de Amerikaanse Revolutie en veel politici die een belangrijke rol speelden in de nieuwe staat kwamen hier vandaan. De staat vertegenwoordigt nog steeds een bepaald soort Angelsaksisch erfgoed. In de negentiende eeuw concentreerde zich hier de basisindustrie van de Verenigde Staten. De eerste industriële revolutie vond hier plaats. Na de Tweede Wereldoorlog raakte die industrie geleidelijk aan in verval, maar mede dank zij de aanwezigheid van Harvard University en MIT (Massachusetts Institute of Technology) kwam in de jaren zestig een nieuwe industrie op, samen te vatten als High Tech.

In veel opzichten was Massachusetts een voorloper.Het is dan ook niet verwonderlijk dat de staat veel doet met zijn historische verworvenheden. Zo is er het historische stadje Sturbridge Village, waar op heel plezierige manier de ambachten en leefgewoonten van een kolonistendorp worden duidelijk gemaakt. En er is Deerfield, dat zelf een kolonistendorp is. Ook qua cultuur heeft Massachusetts veel te bieden. De Berkshires, aan de westkant van de staat, hebben veel leuke klassieke New England dorpen rondom de village green, er zijn veel musea en plezierige hotels en bed and breakfasts.Massachusetts heeft een plezierig klimaat, behalve in de winter als het er behoorlijk koud kan zijn.

Beroemd is de herfst, die vooral in het westelijk deel van de staat een rijke kleurenpracht oplevert. Massachusetts heeft veel variatie in haar natuur, van brede zandstranden in het oosten, tot golvende heuvellandschappen in het westen van de staat. Daar vindt u in de herfst ook de beroemde changing of the leaves de bladeren die vele verschillende kleuren aannemen voordat ze van de boom vallen. In die tijd van het jaar, in september, is het er wel erg druk. De grootste stad, Boston, is een plezierige stad met een oude oostelijke uitstraling. De straatjes liggen hier nog niet allemaal in ruitpatroon en her en der ademt Boston nog wel de koloniale sfeer uit. Cambridge is het voorstadje waar de universiteiten van Harvard en het Massachusetts Institute of Technology liggen, en daar speelt zich dan ook veel van het uitgaansleven af.

Toeristische attracties

Veel historische plekken uit de koloniale tijd en de Amerikaanse Revolutie. Volg bijvoorbeeld de Trail in Boston. Boston zelf heeft de Fisherman’s Wharf, Harvard University (strikt genomen in Cambridge). Changing of the leaves. In september en oktober zijn de bossen van heel New England op hun mooist. Cape Cod, vooral ’s zomers erg druk strandgebied.
Stockbridge, Norman Rockwell Museum
met o.a. de vier schilderijen Four Freedoms

Isabella Stewart Gardner Museum
Boston
Berkshires
Historic Deerfield
Old Sturbridge Village
Cape Cod
Salem
Martha’s Vineyard
Concord
Lexington
Cranberries
Lowell National Historic Park
Changing of the leaves
The Shakers, religieuze gemeenschap
Clark Art Institute (Williamstown)
Harvard Yard


Nationale Parken

Geen


Andere natuurmonumenten

Bershire Hills in het noordwesten van de staat.
Cape Cod, aan de oostkust.
Changing of the leaves, in september/oktober.


Steden van betekenis

Worcester
Lowell
Boston
Springfield


Staatsleus

Ease Petit Placidam Sub Libertate Quitem (Door middel van het zwaard zoeken wij vrede, maar alleen vrede in vrijheid).


Hoofdstad

Boston


Landelijk/stedelijk

16 % platteland


Plaats VS in oppervlakte

45ste


Klimaat

Typisch New England klimaat. Warme, plezierige zomers. Prachtige en aangename herfst, koele lente. De winters kunnen hier behoorlijk heftig zijn, met veel sneeuw en koude, vooral als er een arctische stroom staat die over het Canadese vasteland de staat bereikt.


Geografie

Brede zandstranden en laagvlakte in het kustgebied. Veel meren en ook een aantal rivieren die Massachussetts doorkruisen, waarvan de Connecticut River de grootste is.


Economie

Traditioneel bolwerk van high tech industrie, onderwijsinstellingen en financiele instellingen (ondanks afstand tot New York) geconcentreerd op entrepreneurs en venture kapitaal. Toerisme is ook belangrijk, net als de restanten van traditionele industrieen.