Stad van tradities: Boston

Boston is de stad van de Amerikaanse traditie: een kronkelend netwerk van straten rondom de Boston Common – een stad van vòòr de automobiel, een stad om te lopen. Massachusetts was de eerste kolonie die de Puriteinen stichtten, en Boston koestert de herinnering, bijvoorbeeld met de Freedom Trail. Van de Amerikaanse steden is Boston misschien wel het meest gericht op de Oude Wereld, een soort middelpunt tussen Amsterdam en Los Angeles.


Beacon Hill is het oudste gedeelte, een elegante wijk met de State Capitol. Quincy Market en het Waterfront zijn geslaagde voorbeelden van moderne steden(her)bouw met winkels en vooral veel eetgelegenheden. North End is de etnische buurt: eerst Iers, toen Joods en nu Italiaans, met veel restaurants. Aan de andere kant van de Commons ligt Back Bay, de yuppie wijk met mooie statige rijtjeshuizen en leuke winkels en restaurants.

Cultureel heeft Boston onder meer het Boston Symphony Orchestra te bieden, een van Amerika’s toporkesten – de concerten van de Boston Pops in mei en juni wereldberoemd. Verder is Boston geen stad van revolutionaire cultuur – rock en jazz zijn eerder in de studentenwijken te vinden. Het Museum of Fine Arts is goed en de JF Kennedy Library een verplicht nummer voor Kennedy-fans. New England is de regio voor seafood. Beroemd zijn de Maine lobsters (kreeften) en de clam chowder (een vissoep).

Cambridge, aan de andere kant van de rivier, is strikt genomen een andere stad. Rondom Harvard University en MIT (the Massachusetts Institute of Technology) ligt een wijk die alle charme heeft van een ouderwetse studentenstad: cafés, boekwinkels, galerieën, speciaalzaken en vooral veel avondvermaak. Het centrum is Harvard Square.

Boston leent zich uitstekend als uitgangspunt voor tochten naar de stranden van Cape Cod, Martha’s Vineyard of Nantucket Island, en in het algemeen voor de plezierige staten van New England: Massachusetts, Vermont, New Hampshire en Vermont.

Rondom Boston:

New England ligt bezaaid met plaatsen die zijn genoemd naar Engelse steden en dorpen: Boston, Weymouth, Chelsea, Cambridge om er maar een paar te namen. Ook Lincoln, Massachusetts, past in die categorie en dat is verrassend in de zin dat alle andere Lincolns in Amerika, en dat zijn er nogal wat, zijn genoemd naar de Amerikaanse president en niet naar het Engelse plaatsje Lincoln.
Het plaatsje werd geïncorporeerd in 1754, als een afsplitsing van Concord, dat later beroemd zou worden in de Onafhankelijkheidsstrijd. In 1775 reed Paul Revere hier naar Concord om te waarschuwen voor de naderende Engelse troepen en werd gevangengenomen door de Engelse voorhoede. En het was langs Lincoln dat de Britse troepen vluchtten na de ontmoeting in Concord, en zich terugtrokken op Boston. Een National Historic Park vertelt dit hele verhaal, in goed Amerikaanse multi-media traditie.
Het landschap in dit deel van Massachusetts lijk tegenwoordig meer op dat van 1750 dan het lang heeft gedaan. De bossen zijn weer terug in het terrein dat lang werd gekapt om Boston van hout te voorzien en landbouwgrond te scheppen. Tegenwoordig groeien er weer bossen, en duiken ook veel grote huizen op van rijke Bostonians.