The Volunteer State

TENNESSEE

The Volunteer State


Toeristische beoordeling
Historisch: interessant
Natuur: zeer interessant
Cultuur en steden: interessant

Amerika’s oordeel:
aantrekkelijk


Korte schets:

Tennessee is een verbindingsstaat tussen Noord en Zuid, tijdens de Burgeroorlog een border state genoemd. Het westen en midden van de staat kunnen alleszins als Deep South gekwalificeerd worden, het oosten hoort eerder bij het midden westen van het land. Tennessee strekt zich uit van een oostelijke kuststaat, North Carolina, tot een van de staten van het diepe, diepe zuiden, Arkansas. In het oosten begint de staat hoog met de Blue Ridge Mountains, deel van de Appalachians, naar het westen toe wordt het land vlakker tot aan de oevers van de Mississippi. Pas het Tennessee Valley Project van de regering Roosevelt in de jaren dertig bracht elektriciteit en waterbeheersing in het grootste deel van deze niet erg vruchtbare streek. Tennessee heeft een zuidelijk overgangsklimaat met warme en benauwde zomers, zij dat dit minder sterk geldt in de bergachtige gebieden. De winters zijn niet erg koud.

Muziek is erg belangrijk voor Tennessee, in heel verschillende vormen. Nashville is nog steeds de hoofdstad van de countrymuziek in Amerika, die de laatste vijftien jaar ook buiten de geijkte luisterkingen populair is geworden. Nashville melkt het uit voor wat het is, maar het oude centrum van de stad valt wat tegen als het er op aan komt. Dollywood, het pretpark dat de rondborstige zangeres Dolly Parton heeft opgezet, geeft daaraan op een andere manier invulling. Maar de muziekstad is wel Memphis, waar alle soorten muziek die uit het zuiden zijn opgeborreld, van blues en gospel, tot country en hilbilly, samenkwamen in Elvis Presley. Ook zonder Elvis is Memphis een heerlijke stad aan de Mississippi. Het is bij uitstek een uitvalsbasis voor tochten langs die rivier, richting New Orleans, of voor exploratie van het zuiden. Memphis is vanuit Amsterdam direct te bereiken.Qua natuur is het oostelijk deel van Tennessee interessant, met Great Smoky National Park, maar ook met vele uitlopers van de Appalachians. De mensen die u hier tegenkomt, de manier van leven die nog dicht staat bij de mountain people die hier van oudsher wonen, is eeuwen verwijderd van Nashville of Memphis, maar evenzeer een deel van Amerika.


Nationale Parken

Great Smoky National Park


Andere natuurmonumenten
Big South Fork National River and Recreation Area


Steden van betekenis
Nashville
Memphis
Knoxville
Chattanooga


Toeristische attracties
Dollywood
Memphis, inclusief Graceland
Nashville, inclusief Opryland
The Hermitage, het huis van president Andrew Jackson nabij Nashville
Big South Fork National River and Recreation Area


Staatsleus
Agriculture and Commerce


Hoofdstad
Nashville


Landelijk/stedelijk
40 % platteland


Plaats VS in oppervlakte
43ste


Klimaat
Zuidelijk overgangsklimaat. Warme en benauwde zomers, zij het minder in de bergachtige gebieden. Niet erg koude winters.


Geografie
Tennessee strekt zich uit van een oostelijke kust staat, North Carolina, tot een van de staten van het diepe, diepe zuiden, Arkansas. In het oosten begint de staat hoog met de Blue Ridge Mountains, deel van de Appalachians, naar het westen toe wordt het land vlakker tot aan de oevers van de Mississippi.


Economie
Handel en dienstverlening zijn traditioneel belangrijk. De laatste twintig jaar is de industrie flink gegroeid, dankzij goedkope arbeid en lage organisatiegraad. Ook land- en mijnbouw spelen nog een belangrijke rol.


Doorklikken naar artikelen over specifieke bestemmingen

Memphis

Memphis muziek

Knoxville

Natchez Trace Parkway

Great Smokey Mountains NP

Graceland

Bourbon, de whiskey van het zuiden

James Agee, de schrijver uit Knoxville

Johnny Cash