Great Smokey Mountains, praktisch

Vanuit North Carolina
Vanaf de Blue Ridge Parkway rijdt u zo Cherokee in, een stadje dat wordt gerund door de Cherokee Nation. Deze indianen moeten hun geld verdienen met de toeristenindustrie en het resultaat is ernaar. Cherokee is een tourist trap van de eerste orde, waar de indiaan als knuffel-object wedijvert met de zwarte beer, en alle cliché-registers wagenwijd worden opengetrokken.
Toch wel aardig is het Museum of the Cherokee Indian in het noorden van het stadje. Dagelijks geopend van 9:00 tot 17:00 u. Aan de overkant ligt de cooperatieve winkel van de indianen, Qualla Arts and Crafts, waar vooral manden verkocht worden. In de buurt, in de Ocaonaluftee Indian Village is een oude indianennederzetting nagebouwd, waar demonstraties etc. worden gegeven in Archeon- of Openluchtmuseumtraditie. Dagelijks geopend van 9:00 tot 17:30 u. Het Oconaluftee visitor centre is het parkhoofdkwartier voor de oostzijde van het park, met informatie over park en de Appalachians en zijn bewoners. Dagelijks geopend van 8:00 tot 19:00 u.
Vanuit Tennessee
Niet veel beter dan Cherokee in zijn onversneden drift om geld te verdienen aan de toeristen is Gatlinburg. Net binnen het park, aan US 441, ligt het Sugarlands visitor centre voor informatie over wandelen, flora en fauna. Dagelijks geopend van 8:00 tot 19:00 u.
Wandelen
Dit park kan het beste te voet genoten worden, bij voorkeur in meerdaagse tochten. Alle bekende punten zijn goed te voet te bereiken, alleen Clingmans Dome en Laurell Falls ook per verharde weg. Van het zuiden naar het noordoosten loopt door het park de Appalachian Trail. Voor overnachtingen heeft u een back country permit nodig, die gratis is te verkrijgen bij visitor centers en ranger stations. Omdat de ruimte in blokhutten en op kampeerplekken beperkt is, kunt u ook reserveren, zij het niet langer dan dertig dagen voordat u daadwerkelijk arriveert en u dient de permit 24 uur voor vertrek persoonlijk op te halen. Anders: Back Country Reservation Department, Great Smoky Mountains National Park, Gatlinburg, TN 377738, tel. (615)436-5615.
Voor automobilisten is van belang te weten dat er in het park geen benzinepompen zijn en dat het er knap druk kan worden in het hoogseizoen. De Newfound Gap Road oftwel US 441 loopt van noord naar zuid, van Gatlinburg naar Cherokee. De kam van de bergen wordt gepasseerd via de Newfound Gap.
Clingmans Dome Road kruist de Newfound Gap Road en volgt de kam gedurende tien kilometer naar de Clingmans Dome, de hoogste berg van het park. De Little River Road (TN 93) voert van het visitor center in Sugarlands langs de Little River naar Townsend. Cades Cove Loop Road maakt een lus langs weidegronden en historische plaatsen in het park en is op zaterdag geheel gereserveerd voor fietsers.
Roaring Fork Motor Nature Trail is een route in de omgeving van Gatlinburg van slechts acht kilometer. Balsam Mountain Road is twee keer zo lang en voert vanag de Blue Ridge Parkway naar een picknickplaats en kampeerterrein.
Erg mooi is het in de herfst ls de bomen hun herfstkleuren aannemen en in de lente als alle bloemen bloeien. Ieder jaar in het laatste weekend van april organiseert men de Great Smoky Mountains Wildflower Pilgrimage, een programma van wandelingen en lezingen.
Kamperen
Voor het hoogseizoen kunt u alleen maar schriftelijk reserveren voor de zeven grote en vier kleine kampeerterreinen. Dat kan alleen acht weken tevoren bij Ticketron, PO Box 2715, San Francisco CA 94126 of bij Ticketron vestigingen in Amerikaanse steden. Rondom het park zijn er nogal wat faciliteiten voor de mensen die niet in het park zelf terecht kunnen, vooral rondom Gatlinburg.
Voor inlichtingen schrijft of belt u naar:
Superintendent Great Smoky Mountains National Park, Gatlinburg, TN 37738, tel. (615)436-1201.
Een paar tips over bed and breakfasts in de buurt van de Smokies. In de goedkope sector Celo Inn, in Celo vlakbij Burnsville (North Carolina); tel. (704)675-5132. Een stuk duurder is de Inn at Blackberry Farm in Walland, Tennessee; tel. (615)984-8166.
Een paar kilometer van Gatlinburg ligt de Buckhorn Inn, waar ook huisjes te huur zijn. tel. (615)436-4668. In Blowing Rock, North Carolina, ligt de Gideon Ridge Inn, waar kamers verkrijgbaar zijn maar ook middagthee op het terras; tel. (704)295-3644.
Nogal groot uitgevallen is het Grove Park Inn Resort in Asheville, dat echt in de resort-categorie valt: golf, tennis, zwembad, fitness centers, alles wat daarbij hoort; tel. (800)438-5800.
In het park zelf is de LeConte Lodge een aanrader. Daarvoor dient u in het seizoen wel erg ver van tevoren reserveringen te maken, bovendien is het een wandeling van een kilometer of acht vanaf de voet van Mount LeConte – maar dat maakt het alleen maar leuker, toch? tel. (615)429-5704.
Omgeving
Voor de echte liefhebber (maar dan ook alleen voor hen) van Dolly Parton is Dollywood in Pigeon Forge, de geboorteplaats van de countryzangers. Het stadje en het park zijn geheel toegesneden op gezinsvermaak (dat past ook wel bij een plaats die dry is, dwz dat er geen alcohol verkrijgbaar is). Dollywood geeft inzicht in de vaardigheden van de bewoners van de Appalachians, zoals zeepmaken, houtsnijden en rijtuigen bouwen. Er is ook een stoomtrein, een museum en een muziekshow.
Geopend van mei tot oktober van 9:00 tot 21:00 u. Tel. (615)428-9488.