Pompeo onderstreept het einde van de VS als leidend land.

De G-7 ministers konden geen overeenstemming bereiken over een verklaring omdat de minister van de VS erop stond het corona virus  het ‘Wuhan-virus’ te noemen en de rest daar niet in mee ging.

Niets onderstreept het einde van de VS als leidende wereldmacht meer dan dit soort kleutergedrag.

Dat de president een clown, een psychopaat en een zelfzuchtige wreedaard is, okay. Dat weten we. Maar het hele systeem is geïnfecteerd door het Trump-virus. Noteer het gebrek aan verontwaardiging over Trumps tweet nadat Mitt Romney corona vrij was verklaard. Het is waar, je verbaast je bij deze man nergens meer over maar is er werkelijk niemand die zegt: ‘Sir, enough, do you not have any decency left?’. Zo kwam Joe McCarthy’s heksenjacht tot een einde. Niemand in Trumps omgeving die het lef heeft dat te zeggen.

De Republikeinen met hun hielenlikkerij hebben net miljarden uitgedeeld aan bedrijven die dat zullen gebruiken om hun aandeelhouders en overbetaalde directies te redden. Het schijnt dat een giga bedrag aan leninggaranties naar Boeiing gaat, het slechtst gerunde bedrijf in decennia, dat problemen kent die geheel aan zichzelf zijn te wijten, niet aan de corona crisis. Nikki Haley, presidentskandidaat in 2024, zag de bui hangen en is vertrokken uit de raad van toezicht van Boeiing, zogenaamd omdat ze tegen overheidssteun is. Tot voor niet zo lang zou ik haar het voordeel van de goede trouw geven maar sinds ze een paar maanden geleden tot de suck up crowd van Trump is gaan behoren, weet ik dat deze daad er niet een is van onbaatzuchtige maatschappelijke verantwoordelijkheid maar van puur opportunisme.

Het is amusant om te zien hoe Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, de sterren van de hemel leidt. In normale tijden is hij een irritante man, een micromanager die graag politieke vetes uitvecht op een kinderlijke manier. Nu blijkt hij een van de beste leiders. Ook andere gouverneurs tonen hun kwaliteiten (of in sommige gevallen, allemaal Republikeins, hun gebrek daaraan). Met de kennis van nu vermoed ik dat de gouverneurs in de Democratische race het beter gedaan zouden hebben dan de senatoren, die, ik kan het niet genoeg zeggen, nooit iets groters gerund hebben dan hun staf.

Over zelfzuchtige kortzichtige lui gesproken: Rand Paul, senator van Kentucky en prominent libertariër en antioverheidsactivist, blijkt een week te hebben rondgelopen nadat hij een test had aangevraagd. Na die week bleek hij positief. Hoe onverantwoordelijk kun je zijn? Vergeleken met Paul was senator Cruz een wonder van verantwoordelijkheid. ‘Out of abundance of caution’ isoleerde die zichzelf al toen hij in de buurt van een corona drager was geweest.

Over voorzichtig gespoken, de Guardian (een van de beste on line kranten van de wereld), had een mooi foto item over afstand die politieke leiders van elkaar bewaren. Alle leiders, inclusief Rutte, hielden 1,5 meter afstand. Trump gaf natuurlijk het slechte voorbeeld door iedere keer weer met een roedel pluimstrijkers op te treden die allemaal boven op elkaar staan om in beeld te komen.

Zie degenen die door de mand vallen: Richard Burr, de voorzitter van de intelligence commissie die miljoenen aan aandelen verkocht met kennis die het publiek niet had; Rand Paul, infectiehaard bij uitstek; Mike Pompeo, kleuterschool activist.