De verticale machtenscheiding redt Amerika van ontbrekend leiderschap op federaal niveau.

Observaties:

** We denken altijd over het Amerikaanse systeem als gebalanceerd, drie machten die zonder elkaar niet kunnen functioneren: wettelijke macht, uitvoerende macht en rechtelijke macht. Nu het congres niet meer werkt als controle op de uitvoerende macht omdat de Republikeinen zich met huid en haar hebben overgeleverd aan Trump, kun je zeggen dat het systeem niet meer werkt. Trumps idoterie de afgelopen maand en het totale zwijgen van de Republikeinen in het Congres (afgezien van miljarden voor het bedrijfsleven) wijst daarop.

Maar behalve deze horizontale scheiding der machten is er ook een verticale scheiding. De staten hebben hun eigen bestuur, hun eigen trias politicas. We zien dat gouverneurs, Andrew Cuomo in NY, Jay Inslay in Washington om er maar twee te noemen, degenen zijn die beleid maken waar de federale overheid het laat afweten. Trumps ‘aspirational’ maar onzinnige proefballon om met pasen de economie weer open te gooien was niet meer dan een one liner. Het zijn gouverneurs die bepalen of er wel of niet geopend wordt. Gelukkig maar.

** Joe Biden is afwezig. Hij, zijn campagne, heeft moeite om een forum te vinden om aanwezig te zijn waar Trump en Cuomo domineren. Ehhh.. kunnen we Biden inruilen voor Cuomo?

Ik was op de conventie in 1984 waar zijn vader, Mario Cuomo, een van de beste toespraken hield die ik ooit gehoord heb. Hij was de keynote speaker en iedereen hoopte dat hij in 1988 of 1992 kandidaat zou zijn. Helaas was hij behept met eindeloze aarzeling (een overdreven zelfbewustzijn of hij het wel kon) dat hem de bijnaam ‘Hamlet on the Hudson’ opleverde en deed hij het niet. In 1992 stond een vliegtuig klaar om hem naar New Hampshire te brengen om senator Tsongas en Bill Clinton uit te dagen. Helaas. Het vliegtuig vertrok niet en we kregen in 1988 Michael Dukakis (keurige man, slechte politicus) en in 1992 Bill Clinton (geen keurige man maar een fantastisch politicus). Met Gary Hart zie ik Mario Cuomo als de beste president die Amerika nooit heeft gehad.

Ik moet daar nog eens wat over schrijven. Waarom in zo’n enorm vat van talent de presidenten magertjes zijn (Obama uitgezonderd)? Denk Nixon, Ford, Carter, oude Bush, kleine Bush en de psycho.

** Arme Bernie. Als iets bewijst dat universal health care als onderwerp relevant is, dan is het dat nu miljoenen Amerikanen zonder baan zitten en, omdat hun werkgever (als ze geluk hebben) de ziektekostenverzekering voor 70 % vergoedt, ook hun verzekering kwijt zijn. De huidige crisis, alle inzet en inspanningen van de doktoren en ziekenhuizen ten spijt, laat zien dat het health care systeem in de VS niet deugt. Geen beter moment om inderdaad een revolutie aan te kaarten die daar eindelijk wat aan verandert. 

Ik zou er geen geld op willen zetten dat over zes maanden, over een jaar, die urgentie nog steeds aanwezig is. Revoluties in de politiek hebben hun moment. Als dat niet gepakt wordt dan is het moment voorbij.

** Het pakket van 2000 miljard stimulering is indrukwekkend. Het zal volgend jaar leiden tot oproepen om de tekorten aan te pakken door te snijden in de overheid (even ervan uitgaande dat een Democraat dan president is en de Republikeinen ineens weer hun zorg over tekorten ontdekken). Wat ontbrak in het pakket was hogere belastingen om deze stimulering te financieren. Het terugdraaien van Trumps belastingverlaging voor de rijken zou een goed begin geweest zijn.

Er wordt steeds over een oorlogssituatie gepraat. Niet onterecht, maar daar hoort ook bij dat degenen die het kunnen betalen een prijskaartje krijgen gepresenteerd. De hoogste schijf tijdens de Tweede Wereldoorlog was 95 %. De hele jaren vijftig en zestig, eigenlijk tot de opstand van de rijken die Reagan aan de macht bracht, was de marginale belastingvoet behoorlijk hoog. Gegeven de omstandigheden zou die nu ook flink omhoog moeten.

Ik hoor de Republikeinen al klagen: geen politieke spelletjes nu, het zou de economie remmen als de rijken meer moeten betalen. Onzin. Senator Burr heeft net voor 1,5 miljoen aandelen verkocht, voordat de markt instortte. Jeff Bezos van Amazon verkocht voor 5 miljard. Ik heb nog niet gehoord van CEO’s van al die zielige airlines en andere bedrijven die hun inkomen van tientallen miljoenen per jaar inleveren.

Net als bij de revolutie in de gezondheidszorg is er een moment om belasting te heffen. Dit was het. Ik vermoed dat het praktisch gezien (qua wetgeving) niet zo snel kon maar de Democraten hebben een grote kans laten liggen. 

** De volkstelling, de census, volgens de grondwet verplicht iedere tien jaar om het congres te herindelen, zit in de problemen. Je kunt nog wel on line je melden maar de opvolging, deur tot deur, voor non response, zal niet plaatsvinden. Ik vermoed dat het betekent dat, op zijn best, de telling een jaar wordt uitgesteld.