Poetin speelt het goed

Volgens mij heeft Poetin aardig gepokerd. Ik weet niet of hij ooit Oekraïne wilde binnenvallen en bezetten. Wat moet je ermee? Bezette landen zijn een pain in the neck, zoals de Amerikanen en trouwens ook de Russen met Afghanistan ervaring weten.

Hij heeft Europa en Amerika in een kramp gedraaid alsof het de Cuba crisis was. Die was het niet maar het was wel dagelijks nieuws en er waren zelfs mensen die angst uitstraalden. Ogenschijnlijk lopen de VS en Europa in de pas, maar Poetin heeft laten zien dat er wel wat licht tussen beide zit. Nog afgezien van de Fox News riedel dat het westen geen belangen heeft in Oekraïne. Zo is dat. Trump als Poetin schoothondje is alive and well.

Aan de Poetin kant: Rusland doet er toe. Je moet ermee aan tafel gaan zitten, het is een wereldmacht, het is een land dat ons blijkbaar gemakkelijk bang kan maken. Goed voor Poetins ego. De achtergrond verhalen over de belofte dat de NAVO niet zou uitbreiden kwamen weer van stal. We begrijpen de Russen best. Beter zelfs.

Hij heeft de NAVO gedwongen net te doen alsof toetreding van Oekraïne en Georgia een mogelijkheid was. Dat was het niet. Poetin heeft de NAVO laten verklaren dat toetreding een optie is, vrije landen en zo, maar in werkelijkheid is het dat minder dan ooit. Winst voor Poetin.

En nu wordt het operationeel worden van die domme gasleiding gekoppeld aan het iets niet doen, namelijk Oekraïne binnenvallen. Dat gas was lang niet zo zeker als het leek. De VS was tegen, Ted Cruz maakt er regelmatig een nummertje van. Als er ooit een mogelijkheid was dat die leiding en onze afhankelijkheid niet door zouden gaan, dan is dat nu voorbij. Poetin hoeft niets te doen, namelijk de vermeende invasie niet laten doorgaan.

Een nadeel voor Poetin is dat de NAVO, een bureaucratie die zichzelf het eeuwige leven heeft gegeven, voorlopig weer even door kan zonder identiteitscrisis. Of de aanwezigheid, of mogelijke aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Polen of de Baltische staten een nadeel is, staat te bezien. Dat is het alleen maar als je denkt dat de NAVO ooit Rusland zou binnenvallen. En Poetin weet best dat dat niet gaat gebeuren. Wijn zijn banger dan hij is, denk ik.

Ik heb nooit het gevoel gehad dat de dreiging van een invasie serieus was, alle historische verhalen over Poetins diepe wens om het weer bij Rusland te voegen ten spijt. De dreiging was het politieke feit, niet de invasie.

En tot nu toe zie ik vooral winst voor Poetin. Giften in geschenkverpakking als hij iets niet doet dat hij toch al niet van plan was. Dat noem ik goed pokeren.