Pence durft geen mondmasker te dragen.

Laten we er geen misverstand over laten bestaan: de reden dat Mike Pence in de Mayo Clinic niet het voorgeschreven mondmasker droeg is dat zijn baas geen maskers draagt. Zou hij het wel doen dan lijkt het alsof hij afstand neemt van de psycho. 

Het is tegelijk lachwekkend en beangstigend. Deze godsdienstkwezel, deze man zonder ruggengraat, deze brownnozer, doet alles precies zoals de psycho het doet. Ik roep in herinnering het prachtige filmpje waarin Trump een flesje water van tafel weghaalt en zijn hielenlikker naast hem dat vervolgens ook doet. Een, twee, in de pas.

Maskers zijn voor sissies vindt de psycho. Pence is bang dat als hij een masker draagt hij er zwak uitziet, en, erger, dat hij afstand lijkt te nemen van zijn baas. Oh horror. Pence ligt er van wakker. Je ziet hem wikken en wegen, of nee, dat is te veel eer, je ziet hem proberen in te schatten hoe hij Trump kan opvrijen. Dit is de aanvoerder van de task force (nou ja, als Jared even bezig is met het Midden Oosten) en hij kan zich niet eens houden aan de regels van de instelling die hij bezoekt.

Pence is als de dood dat hij alsnog gedumpt wordt als vicepresidentskandidaat. Daar is reden voor, want loyaliteit kent Trump niet. Als hij een betere mogelijkheid ziet om te winnen dan zijn onderknuppeltje dan pakt hij hem. Het is bij Trump puur calculeren: is er een mogelijkheid om profijt te trekken van een nieuwe man of vrouw dan gebruikt hij die (dat laatste is puur voor de volledigheid – de enige Republikeinse die serieus genomen wordt, Nikki Hailey, past wel op om in dit stadium zich te veel met Trump te verbinden. Haar brownnosing een paar weken geleden is haar slecht bekomen). 

Het beangstigende is dat deze man beter weet. Trump is ziek in zijn hoofd, een pathologische narcist, een ramp en een gevaar, maar hij kan het niet helpen. Pence is veel erger. Net als Moscow Mitch McConnell is hij een collaborateur. Hij maakt Trump mogelijk. En net als bij McConnell (en de psycho) speelt niets anders een rol dan eigenbelang. 

Oh ja, inmiddels is duidelijk waarom gouverneur Kemp van Georgia de tent open wil gooien ondanks een behoorlijk aantal doden in met name Atlanta, de grootste stad van Georgia. De doden blijken tachtig procent zwart. Zo kennen we onze man weer. Gewoon, eenvoudig, recht voor zijn raap racisme.