Ook Nikki Haley blijkt de ruggengraat van een kwal te hebben.

Toen Nikki Haley haar dapper ogende maar slecht gevoerde campagne tegen Donald Trump voerde, eerder dit jaar, en ook nog enig succes oogste, kon je hopen dat er binnen de Republikeinse Partij nog een element van gezond verstand aanwezig was. Toen Haley haar campagne beëindigde stelde ze dat Trump het vertrouwen van haar kiezers diende te winnen.

Het blijkt allemaal bullshit, onzin, praatjes, want gisteren verkondigde Haley dat ze toch op Trump ging stemmen. Niet dat hij enige beweging in haar richting had gemaakt, of op wat voor manier dan ook had laten blijken zich iets van haar aan te trekken. Ze ging simpelweg voor de bijl. 

Haar ruggengraat bleek die van een kwal en, het moet gezegd, daarmee past ze uitstekend in de partij van Trump. Net als helden die Trump veroordeelden, beschimpten en vertelden dat hij een ramp zou zijn, past Haley zich aan de werkelijkheid aan: wie een rol wil spelen in Trumpistan moet de grond kussen waarop de psycho loopt. Gewetenloze politici als senatoren Ted Cruz en J.D. Vance gingen haar voor. En recentelijk liet ook de heldhaftige gouverneur van New Hampshire, Chris Sununu, na een jaar anti-Trump (en pro Haley) praat weten dat hij toch op Trump ging stemmen. Oud-minister van Justitie William Barr, die als minister Trumps optreden mogelijk maakte, na diens verkiezingsleugens aftrad, een vet boekcontract gebruikte om Trump af te kraken, liet vorige maand ook weten dat hij op Trump ging stemmen.

Politiek opportunisme is van alle tijden en van alle landen maar je vraagt je toch af wat hier gebeurt. Wat bezielt Haley? Zou het inderdaad de enige manier zijn om nog een rol te blijven spelen in de Trump-partij? En moet je dat dan willen? Mij had geleken dat Haley zich juist bij uitstek goed had geprofileerd om na Trump de hoofdrol te spelen.

En hoewel haar campagne uitblonk door uitstellen, pappen en nathouden en pas vaart kreeg toen ze echt Trump de maat nam, had ik niet verwacht dat ze dat allemaal uit het raam zou gooien. Het is onontkoombaar: de Amerikaanse politiek is totaal verrot, op rechts nog wat erger dan op links, maar het feit dat een 82-jarige brekebeen een winbare verkiezing naar de kloten helpt, past ook bij die conclusie. By the way, ik denk dat de Democraten een hand hadden moeten uitsteken naar Haley en Christie. Wasted opportunity.