Of hij nu gechanteerd wordt of niet, Trump is niet te vertrouwen. En dat geldt ook voor zijn partij.

Ik ben geen fan van samenzweringstheorieën maar evenmin onderschat ik de vaardigheid van de Russische inlichtingendiensten en ex-spion Poetin om een operatie op te zetten die Amerika fundamenteel compromitteert. Mevrouw Butina, de Russin die maandag is gearresteerd als een Russische agente, had een vooropgezet plan om de NRA te infiltreren. De organisatie houdt van Poetin maar het is onduidelijk of dat is omdat Poetin van geweren houdt of omdat ze van autoritaire leiders houden. Dat Poetin ook maar een jota geeft om het Tweede Amendement mag duidelijk zijn. Hij ziet een manier om invloed uit te oefenen – niet om iets te bereiken maar om Amerika te ontwrichten.

Andere organisaties zijn gemakkelijk te penetreren voor Russen, vooral christelijke scherpslijpers, zo blijkt. Evangelische kiezers in Amerika zijn niet alleen dol op Israël (niet vanwege Israël maar vanwege Bijbelse voorspellingen) maar ook op Poetins Rusland. Daar worden immers de christelijke waarden die deze zeloten propageren verdedigd door de baas. Poetin heeft een hekel aan homo’s, lesbo’s en andere delen van het afkortingencomplex. Abortus is er officieel moeilijk, onofficieel minder. En ja, evangelische kiezers houden ook wel van autoritaire leiders, mits die hun agenda uitvoeren of in elk geval met de mond belijden. Zie Trump.

Zo krijgen we geleidelijk aan een beeld van de ongelooflijk succesvolle strategie van Poetin om de stupiditeit van de Amerikanen ten volle uit te buiten. De Republikeinen zijn tot op het bot gecorrumpeerd, deels door groot geld, deels door hun principeloze houding tegenover de psychopaat die ze president van Amerika hebben gemaakt. Idem voor de NRA. Poetin kan zijn ogen niet geloven.

Verklaart dit waarom Trump zelf de hielen likt van Poetin? Nee, ik heb daarvoor geen goede verklaring, afgezien van Trumps obsessie met het verdedigen van de nu steeds oneerlijker ogende verkiezingsuitslag van 2016.Het is een obsessie. Is het genoeg om hem al deze onzin te laten uitkramen (elke publieke uiting is een campagnebijeenkomst gedateerd, ongeveer juni 2016)? Vraag het de psychiater.

Trump houdt van iedereen die hem stroop om de mond smeert. Het verklaart zijn liefde voor autoritaire leiders die in staat zijn om dat zonder scrupules te doen beter dan Trump voorliefde voor autoritair beleid op zich. Slimmere mannen dan Trump prijzen hem zonder terughoudendheid en slagen erin om hem te manipuleren. Poetin, Orban, Erdogan, Xi, Saoedische tirannen, Sissi: ze hebben geen er geen moeite mee. Een beetje verstandige leiders, Merkels of Macronnen, kunnen niet zo opportunistisch zijn en hebben andere belangen, namelijk een bondgenootschap te redden (en de wereldhandel) – zaken waar die autoritaire bazen niets om geven.

Ik weet niet of Poetin ‘iets heeft’ om Trump te chanteren. Ik denk niet dat het nodig is om deze gevaarlijke man gevaarlijke dingen te laten doen. Maar uiteindelijk doet het er niet toe. Linksom of rechtsom, met of zonder chantage, houdt de psycho uitverkoop. Dat zou allemaal niet zo verontrustend zijn als de mensen om hem heen en vooral zijn partij niet zo welwillend ondersteunend was in dat beleid. Het is werkelijk een wereldmacht die zichzelf hier de nek omdraait.