Nikki Haley drinkt de cool aid.

Een paar observaties van de ontwikkelingen in de VS.

  1. Nikki Haley, ooit veelbelovend verstandig Republikeinse, is gevallen voor Trumpiaanse trucs. Haar stelling dat de Democraten ´rouwen´ om de dood van Suleimani toont haar ware gezicht en het lijkt op Trump. Ze doet werkelijk alles om diens vp kandidaat te worden.
  2. Totdat Iran een echte wraakactie onderneemt, lijkt Trump weg te komen met de moord op een politieke official – het ridicule debat of dit een assassination was of een targeted killing is totaal irrelevant maar zet wel de toon in de VS. Dat Amerika of de wereld vandaag veiliger zou zijn miskent de aard van de moord. Een regime verandert niet door een topfunctionaris te vermoorden.
  3. Ik vermoed dat de oorlog met Iran (want dat is het) zoveel zand opwerpt dat de impeachmentprocedure nergens toe leidt (niet dat dit tevoren veel anders was, maar nu kan Moscow Mitch wegkomen met zijn weigering om echte getuigen te horen).
  4. Een jaar is een lange tijd  in de politiek en het is te vroeg om zelfs maar een idee te hebben hoe dit allemaal gaat spelen in november (Iran kan zomaar voor een ´oktoberverrassing´ zorgen).
  5. Buttigieg lijkt me de kandidaat die het meest zal profiteren van deze ontwikkelingen.
  6. Amerika is een land een verval, zonder strategie, zonder leiding. En, kan ik zeggen na bezoeken aan Korea en Japan en daarna aan de VS, met publieke voorzieningen die een beschaafd land zouden beschamen.