Nederland moet niet zo krenterig zijn in de EU.

Okay, laat ik duidelijk maken waar ik sta: Nederland is stupide om niet in te stemmen met het Frans-Duitse hulp plan voor andere EU landen, to the point, de zuidelijke landen. Niet alleen inhoudelijk en moreel maar ook tactisch is de Nederlandse positie onhoudbaar. De FT heeft het al over de ‘frugal four’ en hoe zij steeds meer geïsoleerd raken.

Ik ben helemaal voor hervormingen, met name diepere integratie – nadat we Hongarije, Polen en andere landen die nooit deel hadden moeten worden van de EU (ik reken daar ook Griekenland toe maar dat is op dit moment niet urgent) eruit gegooid hebben of in elk geval hebben afgesneden van de geldstromen die hun dictatoriale leiders gebruiken om de regels te overtreden. Maar tegelijkertijd wil ik dat we genereus en ruimhartig en verstandig zijn over de mate waarin we de EU willen en kunnen behouden. Herverdeling naar het zuiden? Waarom niet?

In de Guardian stond een mooie op ed over de winst die de EU ons heeft opgeleverd, zonder grenzen, vrij verkeer van goederen en mensen, de Euro, jazeker ook de Euro. Dat dreigen we allemaal kwijt te raken. Precies wat de haatzaaier en de provocateur, Wilders en Baudet, willen zonder dat er iets voor hoeven te doen. Het zou fijn zijn als meer Nederlandse politici behalve Jetten hun nek uitstaken voor Europa.

Versoepeling bij wijze van experiment

We maken nu het grootste en gevaarlijkste experiment mee dat we ooit hebben ondergaan: kun je de lock down versoepelen zonder dat er een nieuwe golf infecties komt? De VS gaat het laten zien. Misschien hebben die burgers vol zelfvertrouwen gelijk dat Amerika een speciaal land is en dat zij rustig in drommen in Coney Island kunnen rondlopen zonder dat er iets gebeurt. Misschien zal blijken dat Amerika een speciaal land is in zijn stupiditeit, zijn dwarsheid en arrogantie. Het is een duivels verhaal. Als de infecties zich niet voordoen zullen lockdowns in de toekomst vrijwel onmogelijk worden, doen ze zich wel voor dan is de schade niet te overzien.

Kwaliteitsmedia, niet de Telegraaf

De hoofdredacteur van de Telegraaf monkelde eerder deze week over zijn ongenoegen en verbazing dat zijn wakkere actiekrant niet tot de ‘kwaliteitsmedia’ wordt gerekend. Het was wel amusant want Paul Jansen is intelligent genoeg om te weten waarom dat zo is. De campagnes van de krant (anti pak weg D66 of PvdA of Femke Halsema, al naar gelang de wind waait, anti kilometerheffing, 100 kilometer en dat soort dingen) maken dat je hem nauwelijks serieus kunt nemen. Ik ben geen fan van columnisten, in de kwaliteitsmedia evenmin, maar het roedel dat Jansen bij elkaar gesprokkeld heeft is niet alleen totaal voorspelbaar (dat zijn meer columnisten) maar ook van kwade trouw, dat wil zeggen leugenaars en zaakwaarnemers van foute politici (denk De Winter, Duk en, in minder mate want eerder naïef dan kwaadwillend, de roerselen van Rob Hoogland – obsessief bezig met Halsema en Timmermans).