Nederland moet nee blijven zeggen tegen de VS.

Hoe vaak kun je nee zeggen tegen de VS? Dat was de kop op de openingspagina van de NRC deze week. De ambassadeur van Trumpistan, een man zonder geloofwaardigheid, roept Nederland herhaaldelijk op om iets te doen dat de VS wil. Meedoen in Syrië, marine naar de Golf sturen. 

Laten we eens kijken waar die verzoeken vandaan komen. In december 2018 kondigde Trump tot verrassing van iedereen, zelfs zijn staf, aan dat Amerika zijn troepen uit Syrië, niet meer dan 2000 maar toch, zou terugtrekken. Er was natuurlijk ook geen overleg met de bondgenoten. Minister van Defensie Jim Mattis trad af omdat hij het een onverantwoordelijk besluit vond. De psycho claimde dat ISIS verslagen was en dat hij dat had bereikt. Klaar, wegwezen.

Voorjaar 2018 brak de VS eenzijdig een akkoord met Iran zonder daarvoor enige reden te hebben die met het verdrag te maken had. Trump wilde per se alles was Obama gedaan had ontmantelen. Sindsdien voert Amerika een economische oorlog met Iran. En met de EU want het dwingt andere landen te doen wat de VS hen oplegt op economisch terrein.

Niet zo vreemd dat Iran terugvecht, op allerlei manieren. Niet zo vreemd dat de spanning in de regio oploopt. Het stabiele genie dat Amerika leidt, verlangt dat Iran zich aan het opgezegde verdrag houdt. Go figure.

Dit is dezelfde psychopaat die in 2017 weigerde artikel 5 te onderstrepen van het NAVO verdrag en die de EU als vijand ziet. Dezelfde die Brexit opruit en zijn collega idioot Johnson als premier probeert te installeren. Dezelfde die de burgemeester van Londen lastigvalt met stupide tweets als er sprake is van terrorisme.

Het antwoord op de door de NRC gestelde vraag is eenvoudig: Nederland moet zo vaak nee zeggen als een verzoek van de VS absurd of niet in ons belang is.

Laat Hoekstra maar zeuren. Hij kan zich koesteren in de gedachte dat Nederland de aanbevelingen van zijn porno president volgt: Holland First.