Mueller legt het fundament

De strategie van speciale onderzoeker Mueller kreeg gisteren nieuwe helderheid. Hij klaagde dertien Russen aan voor hun illegale bemoeienissen met de Amerikaanse verkiezingen. Mooi maar waarschijnlijk levert het weinig daadwerkelijke arrestaties op.

Wat het wel deed was onomstotelijk vastleggen dat de Russen betrokken waren bij die verkiezingen en dat ze Trump hielpen. Daarmee is een van de hoekstenen van Trumps tweetnonsens weggeslagen: er was wel degelijk Russische inmenging. Dat hebben diverse hoofden van inlichtingendiensten al gezegd maar Trump heeft het steeds weggewuifd, hetzij omdat hij mede schuldig is, hetzij omdat het in zijn bekrompen geest zijn overwinning minder geslaagd maakt.

Belangrijk is dat Mueller zichzelf nu ook minder kwetsbaar heeft gemaakt voor Trump capriolen. Hopelijk helpt het ook om de Republikeinse publieke opinie die wel degelijk door de psycho laat beïnvloeden enig tegenwicht te bieden. Te veel domme mensen nemen Trumps woorden nog serieus.

Op deze basis kan Mueller verder bouwen om Kushner en Fredo Trump in zijn vizier te krijgen, en op de achtergrond te bouwen de obstruction of justice zaak tegen Trump zelf.

De kans dat Trump Mueller kan ontslaan is vandaag een stuk kleiner dan hij gisteren was (al denk ik dat die gisteren ook niet zo groot was – zelfs een psycho als Trump kon inzien hoeveel problemen dat zou opleveren).