Mitt Romney to the rescue.

Nog voordat hij is ingezworen als nieuwe senator van Utah heeft Mitt Romney zijn coup d’etat tegen de Republikeinse elite ondernomen. In een opinieartikel in de Washington Post maakt hij de kachel aan met Donald Trump en, al bewijst hij lippendienst aan de ’traditionele Republikeinse agenda’ , ook aan de ruggengraatloze partijgenoten die Trump de afgelopen twee jaar zijn gang hebben laten gaan.

Slim, die Mitt. Hij is oud genoeg en heeft genoeg nederlagen in het presidentiële spel geleden (2008 en 2012) om niet meer de brandende ambitie te hebben om president te willen worden. Of laat ik het anders formuleren, net als Joe Biden denkt Romney dat hij een veel betere president zou zijn dan wie dan ook maar weet hij, diep in zijn hart, dat het er niet van zal komen.

Dat geeft een zekere vrijheid. Biden moet die nog gebruiken en zal dat pas kunnen als hij afziet van een kandidatuur, Romney gebruikt zijn zetel in de senaat om meteen de leiding te grijpen in een club van lafaards, meelopers en ideologen gerund door de feitelijke leider van de Republikeinen, Mitch McConnell. McConnell is niet zomaar iemand die je uitdaagt zonder consequenties maar het is een man zonder andere agenda dan de Republikeinen macht geven en een klassieke agenda uitvoeren. Visie heeft hij niet.

Romney begint te bouwen aan de nieuwe Republikeinse Partij. Ik vermoed dat die sneller tot stand kan komen dan we zouden denken. Amerikanen en kiezers in het algemeen zijn nogal snel in het weggooien van eerdere ideeën over een partij. Een week is een lange tijd in de politiek zei Harold Wilson, twee jaar is een eeuwigheid. Romney gaat de partij opzetten die Nikki Haley president kan maken. Dit vooronderstelt dat Trump de komende twee jaar steeds meer in de problemen gaat komen, zowel binnenlands als buitenlands, als wat betreft zijn inmiddels bekende karakter zonder een enkel moreel kompas.

Als de Democraten er een rotzooitje van maken – en dat zou zomaar kunnen gebeuren – dan kan iemand als Romney vanuit de senaat de Republikeinen leiden. Zo zet de junior senator van Utah zich meteen aan het hoofd van de club. Onderschat hem niet.