Elizabeth Warren had beter gewoon senator kunnen blijven.

Elizabeth Warren, senator van Massachusetts, is de eerste Democraat die zich nu echt kandidaat heeft gesteld voor het presidentschap. Een jaar voor de eerste voorverkiezing en twee jaar voor de verkiezingen zelf begint het spektakel – nou ja, in alle eerlijkheid, het begon de dag na de verkiezingen van 6 november.

Warren zal gezelschap krijgen van pak weg twintig andere hoopvol gestemde politici. 

Ik ben een fan van Warren als senator. Goede linkse boodschap, goed in hearings houden, agenderen, bij vlagen een goede toespraak. Haar filmpje waarmee ze vanochtend de oprichting van een exploratory committee aankondigde, is behoorlijk goed.

Toch denk ik dat ze niet de nominatie zal halen. De reden is dat ik denk dat ze er niet voor geschikt is. Niet geschikt als president maar helemaal niet geschikt als kandidaat. Het is moeilijk om zo’n Trumpiaanse gutfeeling hard te maken, maar laat ik het proberen.

Om te beginnen is Warren oud. Ze is 69, zal ruim 71 zijn op 20 januari 2021. Nog los van alle problemen met oude mensen in een ambt dat duivels zwaar is, zou ik liever zien dat een jongere generatie naar voren komt. Er zijn al te veel ouwelui die zich gekwalificeerd achten, onder wie Biden en Sanders, terwijl Bloomberg bijna 80 is. Ik realiseer me dat dit een lastig criterium is en het kan me ook problemen opleveren als bijvoorbeeld Sherrod Brown, senator van Ohio, zich kandidaat stelt. Hij zal 68 zijn op 20 januari 2021.

Warren heeft indertijd een prachtige toespraak gehouden – tussen de schuifdeuren – over waarom rijke succesvolle ondernemers niet moeten denken dat ze alles zelf tot stand gebracht hebben. Ze konden alleen succes hebben omdat de samenleving publieke zaken financiert, zoals wegen, onderwijs, milieu etc. Ze zette als senator het consumentenbureau op dat banken aan banden moest leggen en dat nu door Trump en zijn kornuiten wordt uitgekleed. Inhoudelijk heb ik geen zorgen over Warrens programma, goede bedoelingen, progressieve overtuigingen.

Ik heb echter niet het gevoel dat ze die als president (voorlopig als kandidaat) met het gezag kan overbrengen dat de kiezer, de burger in haar het vertrouwen gaat stellen dat het nog goedkomt met Amerika. Haar hele optreden tot nu toe is dat van een integer, denkend persoon, niet van een leider. Zijn dat sterke argumenten tegen haar? Ja, sterk, dat wel maar moeilijk hard te maken. Ze zal het zelf moeten uitvinden en ik laat me graag overtuigen van mijn ongelijk.

Moet ik nog wat zeggen over haar Pocahontas avontuur? Liever niet maar vooruit. Warren claimde ooit gedeeltelijk indiaanse achtergrond te hebben. Trump maakte daar zoals alleen die top entertainer dat kan een item van. Hij daagde haar uit het te bewijzen. Warrens fout was dat ze het beweest. Nou ja, het was 1 en een helehoop Indiaans. Maar daar ging het niet meer om. Moet je je door Trump laten opjuinen? Ik vond van niet. Warren besliste dat ze dit onderwerp uit de weg wilde hebben. Ik vermoed dat ze er behoorlijk wat last van gaat krijgen.

Is leeftijd al een heikele zaak, vrouw zijn is minstens zo problematisch. Ik zal de laatste zijn om te denken dat vrouwen geen president kunnen zijn. Wel denk ik dat de combinatie Warren/vrouw/president niet voldoende zwaargewicht zal bieden in een klimaat waarin de meest recente vrouwelijke kandidaat, Hillary Clinton, een verklaarde mislukking was. Anders gezegd: is 2020 een jaar voor vrouwen? Ik weet het niet. Ik zal snel genoeg voor het blok gezet worden als Kamala Harris en Kirsten Gillibrand zich kandidaat stellen.

Wat mij betreft is het jammer dat Warren zich kandidaat heeft gesteld. Ze had goed werk in de senaat kunnen blijven doen – om nog een keer op de vreselijke Clinton terug te komen: die had in 2008, na haar nederlaag tegen Obama, gewoon in de senaat moeten blijven. Er zijn senatoren, er zijn presidenten en meestal zijn dit niet dezelfde personen. Na een nederlaag zal Warren als senator minder effectief kunnen zijn. Dat zou ik jammer vinden.

Zeker in een veld waarin straks tien, twintig mensen staan te trappelen, met heel diverse kwalificaties en vaardigheden, vrees ik dat Elizabeth Warren zal worden fijngemalen. 

Ter herinnering, ten slotte: de enige senator sinds John F. Kennedy die direct tot president werd gekozen was Barack Obama. Alle anderen maakten een tussenstap, hetzij vicepresident, hetzij helemaal niets Washingtons maar gouverneur, iemand die daadwerkelijk iets gerund heeft.