Lies, damned lies, fake video’s en de foute krant

Een paar observaties. 

In een mooi artikel over de bizarre wereld van Arizona, een overbevolkte woestijnstaat waar mensen, als op Griekse eilanden, de zon niet overleven, vatte George Packer de oorlog binnen de Republikeinse Partij die er woedt (en ook in Indiana en minder heftig, in Texas) de essentie van het gevecht mooi samen:

‘The party bloodletting was the kind of purge that occurs in authoritarian regimes where people have nothing to fight over but power.’

Mooie uitspraak, ik bewaar hem voor straks, als we dit overal in Europa gaan meemaken.

*Inmiddels is duidelijk geworden dat de ‘Biden loopt verdwaald rond op de G7’-foto bewuste misleiding was. Biden praatte met een gelande parachutist maar The New York Post, zeg maar de Amerikaanse Telegraaf, had hem bewust zo afgesneden dat je dat niet zag.

De foute Nederlandse krant bracht de video trouwens prominent, zoals de correspondent, de vroeger eerbare Paul Jansen, nu nitwit in een land dat hij niet kent, braaf rechtse bullshit verkoopt als nieuws. Er zijn meer voorbeelden van manipulatie. Klik hier.

Voor zover ik heb kunnen vaststellen heeft de foute krant van Nederland zijn brave lezertjes er niet op gewezen dat ze misleid werden. 

Tijdens de studentendemonstraties plaatste de Telegraaf overigens ook een foto van een ‘demonstrant’ die op het trottoir oraal bevredigd werd door een actieve activiste. Geen mogelijkheid om het beeld uit te zoomen, om te zien waar de foto werklijk was genomen. Ik durf te wedden, niet bij een demonstratie. Maar het vuile werk was gedaan: Nederland ziet waar het werkelijk om gaat, foute krant stijl. Correctie niet nodig, je moet een goed wapen in de rechtse oorlog niet kapotresearchen.

En dan hebben we het nog niet eens over de verzameling van Timmermans foto´s, rondbuikig met vest, die te pas en te onpas worden afgedrukt in de permanente anti-Timmermans campagne. 

Ik ben niet altijd dol op columnist Marcel in de NRC, maar de manier waarop hij de ongeschikte en gevaarlijke Marjolein Faber fileert, was een pareltje. Je mag alles zeggen op extreem rechts om de macht te verwerven, als je er eenmaal zit, zie ook ‘onze’ kamervoorzitter, dan was het allemaal ‘onder andere omstandigheden’. De ijskast is overvol.