Kijken wat het lijden kan

De psycho in het Witte Huis voert zijn campagne om de verkiezingen te ondermijnen op. Hij zal geen resultaat accepteren dat hem niet bevalt. Dat zegt hij althans. Maar het is vooral een manier om de campagne te beïnvloeden, met de optie om er straks heibel over te maken. Typische Trump strategie, kijken waar hij mee weg kan komen. Het zou mij niet verbazen als hij na een dikke nederlaag gewoon zegt: okay, ik ben weg. Was alleen maar om iedereen scherp te houden.

Ondertussen moet je zijn woorden als president serieus nemen en is de ondermijning van het systeem en de geloofwaardigheid van verkiezingen enorm. Het is nog nooit gebeurd dat een president weigerde een uitslag te accepteren, maar opnieuw, het punt is dat hij dat nu zegt, als aankondiging. In 1876 accepteerden de Democraten (toen de racisten) niet dat de verkiezing werd gestolen door de Republikeinen van Rutherford Hayes. Ze onderhandelden over het terugtrekken van noordelijke troepen in ruil voor het presidentschap. Republikeinen kregen de president, Democraten mochten zich uitleven in segregatie en lynching.

De pruttelende geluiden van een paar Republikeinen klinken des te ongeloofwaardiger in de week dat ze opnieuw een Supreme Court zetel hebben gestolen. Niemand noemt Trump bij naam, niemand verwijt hem schandelijke stemmingmakerij. Wie denkt dat deze lui in geval van een resultaat waarbij Biden met kleine winst de verkiezingen wint zich niet door Trump zullen laten meeslepen in een uitdaging van die uitslag, heb ik nog een prima vierdehands auto in de verkoop.

Het geeft maar aan hoe diep de VS gezakt is. Verkiezingen die minder over issues gaan dan over de vraag of de zittende president ooit zal vertrekken? Het is het scenario van je reinste bananenrepubliek. Een schande voor het land, een schande voor de Republikeinen. Maar zoals een van de late nite hosts zei: je kunt je alleen maar schamen als je een geweten hebt.

En zo stortte het ‘geweten’ van de senaat, Mitt Romney, zonder ceremonie neer. Hij blijkt ook gewoon een opportunist die de verleiding van een supreme court zetel niet kan weerstaan. Gaan de Democraten ergens wraak nemen? Reken er maar op. Niet dat daar iemand beter van wordt. Maar zo gaat het in derde wereldlanden.