Israël is zijn belangrijkste bondgenoot aan het kwijtraken, Republikeinen zullen Nethanyahu niet redden.

President Biden hield zichzelf altijd al voor de gek over Nethanyahu. De grootste ramp die Israel ooit over zich afriep, deze zelfzuchtige, arrogante ‘leider’, pluimt al jaren richting Republikeinen. Hij werd ooit uitgenodigd (op verzoek) door de Republikeinen voor een speech voor het Congres toen Obama president was. Nethanyahy deed geen moeite Obama zelfs maar te ontmoeten. Hij zette al zijn kaarten op de Republikeinen. En bouwde, en bouwde op de westbank illegale nederzettingen (tussen twee haakjes: waarom is ‘van de rivier tot de zee’ zo vreselijk als ‘judeo en sammaria’, in essentie ‘van de zee tot de rivier’ dat niet is?).

Onder Trump betaalde zich dat uit. De psycho verplaatste de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem en hielp de buren, inclusief de moordenaar in Saoedi Arabië, deals te maken met Israël. Nethanyahu rekende erop dat hij met repressie en negeren van Palestijnen serieus binnenlands beleid kon nalaten. Israël en de arme mensen in Gaza betalen de prijs. En de gijzelaars, die Nethanyahu in een eerder stadium al vrij had kunnen krijgen – waarna hij in Gaza nog steeds een vrije hand had gehad.

Biden hield zichzelf voor de gek. Hij had beter moeten weten want hij was al eens verneukt door Nethanyahu. In 2010, toen Biden in opdracht van Obama Israël bezocht, zette Nethanyahu hem voor joker door op dat moment nieuwe illegale nederzettingen op de Westbank aan te kondigen. Zie het artikel hierover in Politico, klik hier.

Nu is hij, net als iedereen met een hart, tot de conclusie gekomen dat de hongersnood die Israël in Gaza veroorzaakt, onacceptabel is. Hij weet ook dat de steun voor Israël in de wereld op een dieptepunt staat (laat ik kleur bekennen: ik heb geen sympathie voor Israël in wat het is geworden). Biden weet ook dat hij een verkiezingsprobleem heeft, al kan ik me moeilijk voorstellen dat het doorslaggevend wordt voor progressieve Democraten of Amerikanen van Arabisch afkomst. 

Toen senator Schumer vorige week aankondigde dat hij er genoeg van had, deed hij dat zonder twijfel in overleg met het Witte Huis (misschien zelfs wel als vooruitgeschoven pion van de president). De resolutie in de Veiligheidsraad zou een omnieus teken moeten zijn voor Israël: de Amerikaanse steun is verdampt. Nethanyahu zet nu al zijn kaarten (weer) op de Republikeinen. Well, good luck. 

Dit is het voorspel tot de volgende stap. Als er geen staakt het vuren komt, komt er een veroordeling van Israël aan die Amerika niet zal tegenhouden. Ik schreef het inmiddels al weer tien of meer jaar geleden: Nethanyahu is het ergste dat Israël is overkomen.

De pay off voor de Trump crime family van Trumps beleid is ondertussen enorm. Schoonzoon Jared Kushner sluit miljardendeals met de Saoedi’s. Dat doen ze niet omdat Kushner zo’n geweldige zakenman is. Toegegeven, hij opereert een paar stappen boven het niveau van Hunter Biden, maar in essentie doen beide heren precies hetzelfde: gebruik maken van papa.