Het lelijke gezicht van de Telegraaf, de rechtse woke krant

Het was weer raak vorige week. De Telegraaf ging all out tegen burgemeester Halsema. De verwerpelijke lichtgewicht en gemakzuchtige columnist Hoogland had geen moeite om zijn verhaaltje weer eens op te schrijven. Ook elders in de rechtse woke krant was het bal. Er valt best een discussie te houden over Halsema’s beleid – hoewel ik het in die discussie met haar eens zou zijn. Maar dat is niet waar de zich journalisten noemende activisten van de krant mee bezig zijn. Het is persoonlijke politiek, abjecte aanval. Niets meer dan dat. 

Ook onze functie elders politicus kan niets goeds doen voor de krant die amechtig roept om een radicaal rechts kabinet. 

Aan de andere kant van het spectrum biedt de actiekrant steun voor de haatzaaier. Ik zag vanuit het buitenland aan hoe Wilders het slachtoffer uithing. Het zou staatsrechtelijk onjuist zijn dat hij geen premie mag worden van zijn prachtige land. Wat een nonsens.

Deze man heeft twintig jaar haat gezaaid over een flink deel van de Nederlanders en heeft de rest van ons geschoffeerd door zijn verwerpelijke stellingnames en gedrag. Ik ben vergeten wie in de NRC het mooi opschreef (columniste Carolina Trujilo wordt steeds beter, maar die was het deze keer niet, geloof ik) maar Wilders heeft zichzelf natuurlijk onmogelijk gemaakt als premier. 

Ik loop niet over van bewondering voor Omtzigt maar Wilders buiten het kabinet houden is goed beleid (al viel de Kamer terecht over zijn verdere geneuzel). Yesulgoz kan nog premier worden als Rutte na Nederland te hebben afgebroken en Nethanyahu te hebben omarmd alsnog naar Brussel mag (ik kan niet verhelen dat ik het wel amusant zou vinden als zijn sollicitatie in de sloot loopt). Maar daarna moet ze weer terug naar de kamer. Leuk.

WIlders is uit op nieuwe verkiezingen, maar hij kan alleen maar kiezers halen bij de VVD en bij de functie elders partij, al zou ook de boerin, die kritiekloos en visieloos meelift richting kabinet, ook wel weer wat zetels kwijt kunnen raken. Maar premier gaat hij niet worden, ook niet na nieuwe verkiezingen.