In België leren ze niks van ervaringen uit het verleden

Ach ja, België. De minister van Justitie is al afgetreden omdat de Tunesiër die vorige week drie moorden pleegde al lang het land uitgezet had moeten worden of in elk geval vastgezet. Dit is ook het land dat na de Dutroux-moorden en de witte marsen diep bij zichzelf te rade ging. Waarom waren zoveel signalen gemist? Wie kneep een oogje toe? Wie had zijn ogen dicht? De minister van Justitie vertrok.

En nu is Baudet in Gent op zijn hoofd geslagen door een malloot die klaarstond in de nauwe ingang van het gebouw waar Baudet de conservatieve studenten zou vertellen dat de wereld naar de kloten gaat en dat hij dat kan stoppen. De lezing was, zo lees, omstreden in de zin dat er uitgebreid over veiligheid werd gepraat. Fouilleren en zo.

En op het fimpje van de aanval was te zien dat het stikte van de politie. Ook was te zien dat ze geen vrije doorgang hadden verzekerd, waardoor de aanvaller gewoon op Baudet kon wachten. Als hij een pistool had gehad, hadden we een nieuwe martelaar gehad. Die agenten deden verdraaid weinig, ook na de aanval. Ze stonden vooral er omheen, niet eens kijkend of er meer aanvallers waren.

Het is verbluffend dat België zo weinig leervermogen heeft. Als het een minister van Justitie had dan zou die moeten aftreden. Maar, zie vorige week…