Hoofd van Yesilgoz ligt op het hakblok.

Ik ben benieuwd hoe lang Yesilgoz nog leider van de VVD blijft. Na alle tactisch gehakkel en strategische geblunder in de verkiezingsstrijd, nu enkel willen gedogen: het is een opeenstapeling van foute beslissingen. Ze springt niet over haar schaduw heen, maar gaat erin op. Overigens net zo nietszeggend, dat springen en die schaduw, als bestaanszekerheid.

Natuurlijk gaat dit niet gebeuren. De VVD gaat gewoon meeregeren. Ik zag op de verkiezingsavond de eerste reacties van de met paarlenketting getooide dame op de uitslag. Eerst een hand voor de mond bij het verlies van de VVD, vervolgens een brede lach, bijna gejuich voor de winst van Wilders. Eindelijk echt rechts, dacht die dame.

Wilders gaat dit ook niet laten gebeuren. Een kabinet zonder VVD ministers betekent dat de partij geen ‘stake’ heeft in Wilders I en het naar believen kan laten vallen. Hij weet hoe dat werkt. 

De Telegraaf heeft via haar eigen omroep WNL (leuk dat Wilders daar het mes in wil zetten) al lang ontdekt wie de schuld is van de winst van Wilders: het is Timmermans. Na wekenlang de krant te openen met ruzie binnen PvdA/GL en de baard en de kleding van Timmermans, gaan de zogenaamde journalisten als De Winther en nu ook Trump-fluisteraar Mens, nu wild tekeer tegen de oppositieleider. Erg gemakkelijk. Maar lang zal het niet duren, want let maar op, de messen worden geslepen tegen Yesilgoz. 

Er is nu ook meer aandacht voor de diepte van de PVV, de partij zonder leden, zonder bijeenkomsten. Op de lijst stonden 45 mensen, maar van hen zijn er maar een paar geschikt als minister, dus ik denk niet dat daar voorlopig het tekort zit (en er zitten vermoedelijk minder brievenbusplassers tussen als op de eerdere lijsten van populisten). Maar toch, maar acht reserves en dan blijven de zetels leeg.

Agema gaat zeker besturen, het zal mij benieuwen of Wilders voldoende maatschappelijke diepte heeft om goede ministers te vinden die bereid zijn voor hem hun nek uit te steken. Zou Wilders in de kamer blijven om van daaruit zijn regering te bestieren? Het is moeilijk voor te stellen in het Nederlandse systeem, maar ik sluit het niet uit. Weet ook niet of hij een goede vervangende fractieleider heeft. De inmiddels befaamde poffertjesbakker op plek drie is dat waarschijnlijk niet. Wel kudo’s voor de echte vertegenwoordigers: meer verschillende beroepen en regio’s dan bij andere partijen. Roept de aloude vraag op of ‘gewone mensen’ meer kunnen zijn dan volksvertegenwoordigers en ook goede kamerleden kunnen zijn.

Ik moet Yesilgoz meegeven dat ze een mooie draai heeft gegeven aan het spel dat zich nu gaat ontrollen. Nou ja, mooi in de zin van onvoorspelbaar, vreemd, onbegrijpelijk. Ik neem aan dat haar uitlatingen gedekt werden door de fractie, maar die wil, net als de paarlen dame, graag met de PVV regeren – net als Yesilgoz een paar dagen geleden nog. Ik zie een kop rollen.