Hoezo, Timmermans een verrassing? Dat zag je toch aankomen.

Ik kan geen grote voorspellende kwaliteiten claimen (nogal mixed record, zogezegd) maar het verbaast me dat de media de overwinning van Timmermans zo verrassend noemen. Dat zag je toch van mijlenver aankomen? Ik sprak zelfs VVD aanhangers die hem overtuigend vonden (naast de enkele PvdA-hater die Timmermans een onverteerbare narcist noemde).

Maanden geleden schreef ik al dat Timmermans de enige aantrekkelijke politicus is die de PvdA heeft en dat ze pech hebben dat hij in Europa zit. In de loop van de afgelopen weken was volstrekt duidelijk dat de enige echte Europeaan werd belichaamd door Timmermans.

De Nexit mafketels sprongen over van de PVV naar FVD en netto is dat dus geen enkel verschil met vorige keer. Baudet is nu de erfgenaam van Wilders en Wilders heeft in Milaan met zijn rechts nationalistische maatjes zijn laatste grote optreden gehad. Hij gaat geleidelijk aan verdwijnen, wegzinken in zijn eigen moeras van anti-islam – een onderwerp dat Baudet zorgvuldig vermijdt.

Maar terugkomend op de zogenaamde verrassing: waar waren de analisten de afgelopen weken? Dat de Pauw-redactie niet verder kijkt dan zijn neus lang is en dat Timmermans niet naar hun pijpen danst zoals Rutte en Baudet dat doen (of Pauw laten dansen, dat is beter gezegd) is tot daar aan toe. Maar de rest had dit toch moeten voorzien?

Het kan nu genoteerd worden als een blamage van klasse dat de publieke omroep van dit land aan de vooravond van Europese verkiezingen zich bezighield met twee mannetjes die minder zetels haalden dan de Europees ingestelde partijen waar de kiezers heengingen. Enfin, Pauw staat voor joker, zoveel is duidelijk. En de SP werd gestraft voor zijn domme campagne.

Interessant vond ik dat een praktisch geörienteerde Europeaan, Timmermans, de partij die zich als het meest Europa minded presenteerde, D66, behoorlijk aftroefde. De twee zetels die D66 verloor gaan direct naar de PvdA. De lijsttrekker van D66, Sophie in ’t Veld, was niet erg zichtbaar (niet voor mij althans). Ze zit er inmiddels ook al weer veel te lang. Ik herinner me dat we in 2006 nog een beetje wanhopig probeerden haar te rekruteren om Pechtold af te stoppen, maar ze wilde niet en wordt nu het slachtoffer van die verdwenen politicus. D66 lijdt nu nederlaag op nederlaag. Jetten zal de schuld krijgen, maar de echte schuldige is Pechtold die een kwetsbare partij heeft achtergelaten.

Het zou mij niet verbazen als In ’t Veld ook overstapt naar een praktische positie nu haar rol in het parlement is uitgehold.  Baudet zag geen uilen vliegen donderdagavond maar het was een tegenvaller. Enkel het afval van de PVV afscheppen – dat kan nauwelijks bevredigen.