Het Republikeinse moddergevecht, mooi om te zien.

Het is een cliché vast te stellen dat de dag na de verkiezingen de campagnes voor de volgende verkiezingen beginnen. De dag nadat Donald Trump verloor, keek een tiental Republikeinen in de spiegel en zag een mogelijke Republikeinse kandidaat in 2024. Vandaar dat u de komende dagen veel zult horen over Josh Hawley, de 40-jarige senator van Missouri. Hij heeft aangekondigd woensdag in de Senaat te zullen protesteren tegen de vaststelling dat Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen. Zijn Republikeinse collega’s zijn er niet blij mee, maar Hawley’s doel is eenvoudig: de Trump-kiezers te laten weten dat hij Trumps rol als populist graag overneemt.

Anders dan de psychopaat in het Witte Huis die nou eenmaal niet anders kan en niet beter weet, gelooft Hawley helemaal niet de Trump de verkiezingen werkelijk heeft gewonnen. Dat maakt hem erger dan Trump zelf maar goed passend in de Republikeinse Partij van vandaag: opportunisten die enkel uit zijn op de macht en dat deels doen door te proberen de andere partij en Joe Biden op het verkeerde been te zetten.

Hawley is niet dom. Hij studeerde rechten aan Yale en was een stageair bij opperrechter John Robert. Niet dom maar intens slecht, dat is deze man. Uit puur opportunisme voert hij deze actie. Hij was niet de enige die meteen al liep te roepen dat de benoemingen van Biden radicale socialisten of ‘panda huggers’ zijn. Dat deden ook college opportunisten als Tom Cotton, de racist uit Arkansas, en Marco Rubio van Florida die beiden zelf in 2024 de hoofdrol willen.

Moscow Mitch McConnell die dit maar een onaangenaam spektakel vindt en zelf na vier weken treuzelen heeft erkend dat Biden heeft gewonnen, is niet blij met Hawley. Maar Moscow Mitch heeft een vervelende week. Hij moest alle zeilen bijzetten om in de senaat te voorkomen dat de bijstand voor coronaslachtoffers niet 600 maar 2000 dollar zou worden. Die 600 was het compromis dat McConnell na maanden dwarsliggen accepteerde, de 2000 was wat Democraten hadden gewild. Psycho Trump stak een spaak in het wiel toen hij net voor Kerstmis riep dat hij ook 2000 dollar wilde en anders de wetgeving niet zou tekenen. De Democraten waren er natuurlijk als de kippen bij om daadwerkelijk een voorstel aan de nemen in het Huis dat precies dat deed: Trumps voorstel omarmen. Aan McConnell de ondankbare taak om de psycho af te moeten vallen en de wetgeving in de senaat te blokkeren. Ondertussen hadden een paar Republikeinen zich alweer – opportunisten als altijd – achter Trump geschaard.

Om redenen die enkel hem aangingen, ging Trump na de kerst toch weer akkoord maar het kwaad was al geschied: Republikeinen rolden vechtend over straat. Daar moeten we niet te veel van maken. Als het op het gebruiken van macht aankomt, zijn Republikeinen altijd eensgezind.

Hawley toont nog maar weer eens aan dat het niet zozeer Trump of Trumpisme is dat toekomst heeft maar paar opportunisme. En gelijk heeft hij. Het heeft de Republikeinen geen windeieren gelegd. Dat het woensdag een onzinnige, nutteloze en de democratie schade toebrengende actie is die Hawley en een stel andere Republikeinen gaan uitvoeren, onderstreept nog maar eens dat de Republikeinse Partij fundamenteel vijandig is aan een vertegenwoordigende democratie. Waarvan acte.