Het lose-lose scenario dat Trump omarmt.

ΩCorona observaties

Donald Trump, ongeduldig en zonder consistentie want zonder intellectuele diepgang, krijgt straks de slechtste van alle werelden gepresenteerd. Door de lockdown is de economie in een zware depressie terecht gekomen. Door het te vroeg opheffen van die lockdown zal het aantal doden nog sterk oplopen.

Een lose-lose scenario. En depressie, en doden. De doden lopen nu op in de counties waar Trump-kiezers wonen.

Ik kan er niet veel meer over zeggen. Ik stel het alleen maar vast. Met de besmetting in het Witte Huis, nota bene van de echtgenote van de superracist en xenofobiefluisteraar Stephen Miller, rukt het virus op naar het hart van het probleem. Geen mondkapje te bekennen, afstand fictief of facultatief, baas die het stoer vindt om net te doen of hij als echte man het virus moedig tegemoet treedt. En een vicepresident die hem naäapt. Ik zou zeggen, dichtgooien die tent. Totale lockdown.

2) Over Flynn. Wat moet je erover zeggen? Minister van Justitie Barr corrumpeert de rechtsstaat. Obama heeft gelijk. Maar Flynn was niet de eerste keer dat hij dat deed en het zal niet de laatste keer zijn. Let op de verkiezingen.

 

3) Ik begrijp trouwens niet goed waarom het aantal van 60.000 doden steeds met Vietnam werd vergeleken. De afgelopen jaren gingen 60.000 Amerikanen per jaar dood aan de opioid-crisis. Die vergelijking hoor ik nooit.

4) Over Bas Blokker, NRC correspondent

Ik heb nog geen uitgesproken oordeel over Bas Blokker als correspondent van de NRC. Wel merk ik dat hij wat mij betreft wat al te vriendelijk is voor Trump. Vaak ook zijn de koppenschrijvers schuldig aan vreemde tournures zoals in onderstaand geval. Eerder zag ik een kop, als ik me goed herinner, die zei dat Trump de gouverneurs het recht  gaf om op eigen gezag beleid te maken terwijl dat niet aan de psycho was om te geven maar gewoon in de grondwet staat. Ook vreemd is dat ze Verenigde Staten in meervoudsvorm gebruiken, iets dat sinds de burgeroorlog niet meer usance is. Ik kan in de NRC geen ingezonden brieven schrijven omdat ik af en toe een opiniestuk schrijf. Daarom hier maar.

In zijn artikel over gouverneur Whitmer van Michigan noemt Bas Blokker niet een derde reden (of wellicht de belangrijkste reden) waarom Donald Trump haar als doelwit neemt: Trump kan niet overweg met prominente vrouwen. Het mooiste voorbeeld is Nancy Pelosi die keer op keer Trump weet te ontregelen, simpelweg door zich niet te laten afblaffen of overbluffen.

Trump wordt daar zenuwachtig van. Zo ook met Whitmer. Het is typerend voor deze president dat hij zijn mysogenie en privé-frustraties in de weg laat staan aan beleid om de burgers van Michigan te helpen.

Jammer dan ook dat Blokker niet vertelt waarom deze vulgaire president haar ‘deze vrouw uit Michigan’ noemt. Dat is omdat hij in eerste instantie weigerde iemand aan wie hij een hekel heeft bij naam te noemen en dat voor een vrouw des te meer geldt. Jammer ook dat Blokker evenmin vermeldt dat Trump dit kleuterschoolgedrag vertoonde in een oproep aan vicepresident Pence, formeel de chef van de Corona-taskforce, om haar, ‘that woman’ niet op te bellen.

Overigens is de onderkop (ongetwijfeld niet van Blokker) niet juist. Trump maakt haar niet de corona-zondebok en dat staat ook niet in het verhaal. Die rol heeft hij voorbehouden aan China, zoals Blokker in het artikel zegt. En ten slotte, het is niet zo dat Whitmer zomaar een kandidaat kan worden voor het vicepresidentschap. Ze is dat al.

5) Frits Abrahams schrijft over de gigantische rotzooi die Amsterdammers de laatste weken opstapelen bij hun vuilnisverwerkers. Voorjaarsopruiming. Inderdaad.
We mogen ook vaststellen dat handhaving van andere dan corona regels verdwenen is. Zelden zag ik zoveel scooters op verboden fietspaden rijden.